'Meldingen seksuele intimidatie op RUG toegenomen'

Het aantal meldingen van seksuele intimidatie op Nederlandse universiteiten is in twee jaar tijd bijna verdubbeld, blijkt uit cijfers die zijn opgevraagd door het tv-programma EenVandaag.

Bij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zijn in 2018 elf meldingen gedaan van seksuele intimidatie. Een jaar eerder waren dat er vier, maar in 2016 kwamen er dertien meldingen binnen.

Tien van de veertien

EenVandaag baseert z'n bevindingen op cijfers van tien van de veertien landelijke universiteiten. De Open Universiteit en de universiteiten van Delft, Tilburg en Nijmegen gaven geen cijfers.

Op de RUG nam ook het aantal meldingen van ongewenst gedrag toe. In 2018 waren er 54 gevallen van ongewenst gedrag, tegen 31 in 2017 en 41 in 2016.

Aanranding

Landelijk gezien variëren de meldingen van seksueel getinte opmerkingen tot aanranding. Zo'n 60 procent van de meldingen worden gedaan door studenten, de rest door medewerkers.

Lidewij Poorthuis van het Landelijke Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH) laat aan EenVandaag weten dat de aandacht na #MeToo een belangrijke rol heeft gespeeld in het toegenomen aantal meldingen. 'Het probleem wordt meer erkend.'

Lees ook:

- Aantal klachten bij vertrouwenspersoon RUG verdrievoudigd

Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws