SP-fractievoorzitter Midden-Groningen Kluit noemt Baudet 'nazi'

© YouTube
De nieuwbakken fractievoorzitter Maarten Kluit van de SP in Midden-Groningen noemt Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet een 'nazi' en 'de grootste bedreiging van de natiestaat'.
Kluit reageert op een tweet van Baudet, waarin de FvD-voorman een opiniestuk aanprijst van Eva Vlaardingerbroek - rechtsfilosoof en tot deze week stagiair bij Forum voor Democratie in Brussel. 
'Uitstekend artikel', schrijft Baudet. 'Eva Vlaardingerbroek legt de vinger op de zere plek: VVD, PvdA en Groenlinks. Zij willen allen dat de natiestaat stuk gaat, de massa-immigratie doorgaat, de groene gekte gestalte krijgt en de EU doorgroeit.'
Daarop reageert Maarten Kluit met zijn account 'Linksgekkie Des Vaderlands': 'Mond dicht Nazi! *JIJ* bent de grootste bedreiging van de natiestaat'.

Reactie Kluit: 'Wegkijken is nog erger'

Kluit laat telefonisch weten dat hij Baudet een nazi noemt omdat 'hij aan alle kanten laat blijken dat hij dat gedachtegoed aanhangt'. Noemt hij de aanhangers van Forum voor Democratie in Midden-Groningen dan ook nazi? 'Dat zou je zo kunnen opvatten, maar wegkijken is nog veel erger', zegt Kluit.
Volgens Kluit is het belangrijk dat hij zich kan uitspreken. 'In de jaren '30 werd er ook tegen het nazisme geageerd, maar daar werd ook niet op gereageerd. Ik weet niet of dit de beste manier is, maar het is voorlopig mijn manier.'

'Inhoudelijke discussie lastig'

Een inhoudelijke discussie is volgens Kluit nog maar moeilijk te voeren. 'Als je mijn tweets volgt zie je dat ik soms ook inhoudelijk de discussie aanga. Heel soms heeft dat zin, maar meestal komt het niet aan. Op Twitter heeft het nog minder zin dan in het echt.'

'Ik blijf hier achter staan'

Volgens de SP-fractievoorzitter heeft de partij alleen een social media beleid voor het officiële account van de afdeling. Voor de persoonlijke accounts geldt de 'onderlinge afspraak: denk drie keer na voordat je wat plaatst. Maar er zijn geen verboden onderwerpen of zinssneden', zegt Kluit. 
'Het is een extreme mening, maar ik heb hier drie keer over nagedacht en ik blijf hier achter staan.'
Kluit is sinds 1 januari 2020 de fractievoorzitter van de SP. Hij volgt Martine Feenstra op die haar werk steeds moeilijker kon combineren met het fractievoorzitterschap. Ze blijft wel raadslid in Midden-Groningen.