Rechtbank beslist over verdachte seksueel misbruik minderjarig kickbokstalent

De rechtbank in Groningen.
De rechtbank in Groningen. © Netty van der Deen-Flikkema/Groningen in Beeld
Een 59-jarige kickbokstrainer hoort maandag of hij zich schuldig heeft gemaakt aan ontucht met een minderjarige leerlinge. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) had de man seks met een talentvolle leerlinge, vanaf het moment dat zij veertien jaar was.
De officier van justitie eiste tegen de man een celstraf van 32 maanden, waarvan de helft voorwaardelijk.
Het slachtoffer is inmiddels 21 jaar oud. Ze trainde vanaf haar dertiende op de sportschool van de verdachte in Roden. Ze was talentvol en won meermalen internationale kickboksprijzen. In 2015 vertelde ze haar moeder over haar relatie met haar trainer.

Geen seks onder zestien

Het slachtoffer wilde aanvankelijk geen aangifte doen, maar deed dit volgens het OM omdat haar trainer uiteindelijk toch voor zijn vrouw koos. De verdachte ontkent dat hij seks had met het meisje toen zij veertien jaar was. Volgens hem begon dat na haar zestiende verjaardag.

Voldoende bestraft

De man zei op zitting dat hij spijt had en te ver is gegaan in zijn 'vader-dochter' relatie die hij naar eigen zeggen met haar had. De ophef en hetze die volgens hem is ontstaan nadat de relatie bekend werd, heeft hem naar eigen zeggen voldoende geschaad.
De officier van justitie had een hogere straf willen eisen, maar hield in het voordeel van de verdachte rekening met de trage afhandeling van de zaak. De officier wil dat de man naast de celstraf vijf jaar lang geen sportlessen mag geven aan minderjarigen.