Jarige kunstenaar opgetogen: verdwenen Scheuvelloper komt terug

Misschien wel het mooiste verjaardagscadeau van de Blijhamster kunstenaar Marten Grupstra in zijn 75-jarige leven: het beeld de Scheuvelloper komt weer terug.

De Scheuvelloper stond aan de boorden van het Opdiep in Scheemda ter ere van schaatsklassieker de Oldambtrit. Nadat het vorig jaar maart voor de tweede keer gestolen werd, bleef het leeg aan de Diepswal.

Brons

De maker van het tweede (gestolen) beeld is Grupstra. Hij bood de gemeente Oldambt aan een nieuwe te maken. Maar die wilde daar in eerste instantie niet aan, omdat het te duur zou zijn

Maar na overleg maandagmorgen tussen Grupstra en wethouder Bard Boon van Oldambt komt de Scheuvelloper toch terug en ook nog in brons. De kunstenaar is opgetogen.

Beveiligd

'Fantastisch dat het is gelukt en dat op mijn verjaardag. Het bleek nog wel mee te vallen met de kosten. We gaan het beeld op dezelfde manier beveiligen als de beelden van de Rod-Y-s in Oude Pekela..

Ander hoofd

Dat gebeurt met een gps-systeem. Dat blijkt goedkoper dan wanneer je het beeld zou verzekeren tegen diefstal. Grupstra wil snel aan de slag. Hij heeft de mal voor het beeld nog. Desondanks gaat hij toch iets veranderen.

'Het hoofd is niet naar mijn zin. Dat is een fantasiehoofd en daar zit te weinig karakter in', meent Grupstra.

De vraag is wie hij als karakteristiek model ziet voor het nieuwe hoofd van de Scheuvelloper. Grupstra denkt even na. 'Bard Boon!', zegt hij dan met een bulderende lach.

Lees ook:

- Komt de verdwenen Scheuvelloper ooit weer terug?
- Voor de tweede keer is beeld van De Scheuvelloper gestolen

Meer over dit onderwerp:
WINSCHOTEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws