Ida Klaassens (20) vervangt opgestapte SP'er Kluit

De 20-jarige Ida Klaassens wordt het nieuwe raadslid van de SP in Midden-Groningen. Ze neemt de plaats in van Maarten Kluit, die dit weekend uit de gemeenteraad stapte nadat hij in opspraak was geraakt. De oud-fractievoorzitter noemde Thierry Baudet op Twitter een nazi.

Klaassens stond op de zevende plaats van de SP-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Midden-Groningen. De partij heeft vijf zetels in de raad en zit in het college.

'Nerveus'

Ze hoorde maandagavond dat ze de plek van Kluit gaat innemen. 'Ik ben erg nerveus', geeft ze toe. Klaassens is sinds 2015 actief binnen de SP. Ze begon afgelopen jaar met een studie Rechten, maar is daarmee gestopt. 'Ik ben nu op zoek naar een baantje en wil later de lerarenopleiding doen.'

Vertrek Kluit

De fractie van de SP in Midden-Groningen stond afgelopen weekend op z'n kop toen Kluit via een tweet Thierry Baudet uitmaakte voor nazi en 'de grootste bedreiging voor de natiestaat'. Kluit was zich van geen kwaad bewust en pas toen de SP afstand nam van de uitspraken bood hij zijn excuses aan. Hij verdedigde wel de inhoud van zijn tweet, maar zei de 'verkeerde bewoording' te hebben gekozen.

Tijdens een spoedoverleg op zondagavond kwam de partij tot de conclusie dat Kluits positie onhoudbaar was geworden. Hij zag dat toen ook in en besloot uit de gemeenteraad te stappen. Raadslid Han van der Vlist vervangt Kluit als fractievoorzitter.

Benoeming

Klaassens wordt waarschijnlijk begin volgende maand geïnstalleerd als raadslid. De agendacommissie moet daar nog een besluit over nemen.

Lees ook:

- Fractievoorzitter SP Midden-Groningen stapt op na tweet over Baudet

Meer over dit onderwerp:
HOOGEZAND
Deel dit artikel:

Recent nieuws