Slecht jaar voor visafslag Lauwersoog

Een medewerker van de visafslag leegt een bak (archief)
Een medewerker van de visafslag leegt een bak (archief) © Jos Schuurman/FPS
De visafslag in Lauwersoog heeft vorig jaar bijna 35 procent minder omzet gedraaid dan in 2018. Dat blijkt uit de jaarcijfers. Het aanbod daalde met 22 procent.
De daling wordt vooral veroorzaakt door problemen in de garnalenvisserij. Garnalen vormen het grootste deel van de omzet op Lauwersoog.

Explosie

Volgens woordvoerder Barbera Holierhoek van de visafslag heeft de dip in 2019 te maken met een ware garnalenexplosie in de tweede helft van 2018. De garnalenvissers zorgden voor een zeer hoge aanvoer, waardoor de handel de koelhuizen vol kon krijgen. Daardoor konden ze in 2019 'spelen' met de prijs. 

'Binnen is binnen'

'De garnalenvissers weten ook wel dat het zo werkt', zegt Holierhoek. 'Maar als er veel garnaal is en er wordt goed betaald denken ze toch: binnen is binnen.' 

Vangstbeperkingen

Het aanbod en de omzet daalden nog verder doordat de vissers zichzelf vangstbeperkingen oplegden, waardoor ze nog maar anderhalf tot twee dagen konden vissen. Door de aanvoer te beperken probeerden ze de prijs op te stuwen. Bovendien was de beperking goed voor het herstel van de garnalenstand. 

'Lage prijs blijft nog een tijdje'

Momenteel wordt er ongeveer 4,50 euro betaald voor een kilo garnaal, dat is minder dan in veel andere winters. Holierhoek verwacht dat die relatief lage prijs nog wel een tijdje standhoudt: 'Niemand weet precies hoeveel er nog in de koelhuizen ligt.'