In beeld: eerste paal van achthonderd meter lange brug geslagen

De eerste betonnen heipaal zit in de grond. Dat betekent dat na maanden voorbereiden de bouw van een achthonderd meter lange wandel- en fietsbrug die Winschoten met Blauwestad moet verbinden is begonnen.
'Dit is toch altijd weer een uniek en leuk moment', zegt projectleider Bertjan Hagenauw. De brug wordt met zijn lengte de langste wandel- en fietsbrug van Europa.

Heipaal

Dinsdagmiddag is de eerste tien meter lange heipaal in de grond geslagen. De heipalen zijn bedoeld om de fundering te vormen waarop de brugdelen gemonteerd worden. De brug gaat nu nog door het leven als Blauwe Loper, maar zal worden omgedoopt tot Pieter Smit-brug, vernoemd naar de burgemeester van Oldambt die op 10 april 2018 plotseling overleed.
Hagenauw over de eerste paal: 'Het ging hartstikke goed. Het weer was niet zo goed, maar desondanks ging de paal er prima in. Dat voorspelt een voorspoedig stukje werk dat wij starten. En alle facetten van het werk zitten hierin, dus dat maakt het leuk om te doen.'
Van het slaan van de eerste paal is geen officieel moment gemaakt. Dat zal gebeuren op donderdag 27 februari.

Grootste uitdaging

Het slaan van heipalen is iets wat Hagenauw bijna dagelijks meemaakt. Het bouwen van een achthonderd meter lange brug is dat bepaald niet.
'De grootste uitdaging moet nog komen', vertelt Hagenauw. 'Dat zit hem vooral in de lengte van de brug. En er zit ook nog eens een kromming in, dus alles positioneren zodat het allemaal op elkaar past is de grootste uitdaging.'

Wanneer klaar?

De brug kost zo'n zes miljoen euro en moet aan eind van dit jaar klaar zijn. Op dit moment verloopt alles volgens schema. De officiële oplevering is naar verwachting in februari 2021.