Oplossing Knijpsbrug lijkt in zicht, maar het kan nog even duren

De Knijpsbrug bij Hoogezand
De Knijpsbrug bij Hoogezand © Jaap Elevelt/Groningen in Beeld
Een verdubbelde afslag 41 vanaf de A7 richting Hoogezand en twee verdubbelde rotondes.
Dat zijn de meest concrete plannen van provincie, Rijkswaterstaat en de gemeente Midden-Groningen om de verkeerssituatie rondom de Knijpsbrug in Hoogezand aan te pakken.
De slechte verkeersdoorstroom over de Knijpsbrug bij Hoogezand is de gemeente Midden-Groningen en diens voorganger, de gemeente Hoogezand-Sappemeer, al langere tijd een doorn in het oog.

Lange files

Wanneer de brug openstaat, ontstaan er lange files die automobilisten tot op de A7 hinderen. In 2017 werd nog een app gelanceerd als hulpmiddel om lange files te voorkomen, maar dat bleek geen permanente oplossing.
Nu heeft de provincie Groningen een brief naar de leden van Provinciale Staten gestuurd waarin oplossingen worden aangegeven. Zo moet afslag 41 vanaf de A7 richting Hoogezand en Slochteren worden verdubbeld, om zo meer auto's kwijt te kunnen wanneer de brug open staat en files zich niet ophopen tot op de A7 zelf.

Twee rotondes

Ook worden de twee rotondes aan beide kanten van het viaduct aangepakt. De rotondes gaan eveneens van een naar twee rijstroken.
Volgens gedeputeerde Fleur Gräper moet dit de problemen in de toekomst oplossen.
'We hebben niet alleen maar naar de Knijpsbrug gekeken, maar naar het hele gebied, ook de Rengersbrug', legt Gräper uit. 'Dit zijn de beste varianten die uit het onderzoek zijn gekomen.'

Geld gereserveerd

Het provinciebestuur heeft in het coalitieakkoord geld gereserveerd om dit plan uit te voeren. De komende weken zullen ambtenaren van de provincie in gesprek gaan met de buurt. Daarna volgt er een voorstel richting Provinciale Staten, waarover de Statenleden kunnen stemmen.
Kortom, inwoners van Hoogezand moeten nog even geduld hebben, geeft Gräper toe.

Nog zeker een jaar

'De Staten zijn nu met een brief geinformeerd met de uitkomsten van deze voorverkenning. Na het gesprek met de buurt volgt een voordracht richting de Staten. Het duurt nog zeker een jaar om alle details rond te hebben, maar we doen ons best om het zo snel mogelijk op te lossen.'