Autorit in en rond Stad duurde vorig jaar bijna een kwart langer

File op de snelweg (archief)
File op de snelweg (archief) © Jos Schuurman/FPS
Automobilisten in en rond de stad Groningen waren vorig jaar gemiddeld 24 procent langer onderweg vanwege vertraging. Een rit van een half uur duurde daardoor in de praktijk 37 minuten. In de spits zelf 42 minuten.
Dat blijkt uit de TomTom Traffic Index. De onderzoekers van de navigatiemaker kijken niet alleen naar de snelwegen, maar ook naar de wegen in en rondom de steden.

Leiden op één

De stad Groningen staat op de achtste plaats in de landelijke top-tien van steden met de meeste verkeersopstoppingen. Leiden is koploper op het gebied van vertraging, gevolgd door Den Haag, Haarlem, Nijmegen en Amsterdam.

Knelpunten in Stad

Volgens de gegevens van TomTom zijn de Petrus Campersingel, het kruispunt Trompsingel/Zuiderpark, Eendrachtskade Zuidzijde, Hereweg bij de kruising met de Stationsweg en de Weg der Verenigde Naties tussen Laan Corpus Den Hoorn en Hereweg de grootste knelpunten in Stad. 

Drukste filedag

Op donderdag 7 november was het verkeer in en rond Stad het langst onderweg: gemiddeld twaalf minuten langer per half uur. Dat kwam vanwege een ongeval bij Leek, dat voor vertraging op de zuidelijke ringweg zorgde.