'Gerrit Krol-brug mag niet hoger worden dan vier meter'

De huidige Gerrit Krolbrug
De huidige Gerrit Krolbrug © Martin Nuver/112 Groningen
De nieuwe Gerrit Krol-brug in Stad mag niet hoger worden dan vier meter. Dat vinden bijna alle partijen in de Groningse gemeenteraad.
Rijkswaterstaat gaat de Gerrit Krol-brug, aan het eind van de Korreweg, vervangen omdat hij versleten is en omdat de vaarweg Lemmer-Delfzijl een upgrade krijgt.

5,5 meter

Vervanging kan betekenen dat de brug hoger wordt dan vier meter, mogelijk zelfs vijf en een halve meter. 'Maar de hoogte heeft invloed op uitzichten in de omgeving', weet Tom Rustebiel, raadslid voor D66.
'En hoe hoger een brug, hoe langer de weg naar boven. Als een brug één meter hoger is, moet de aanloop al tien meter eerder beginnen', zegt het raadslid.

Aantal brugopeningen

Rijkswaterstaat wil van het Van Starkenborghkanaal, die de Gerrit Krolbrug kruist, een 'vaarsnelweg' maken. Hoe hoger de brug, hoe makkelijker grote schepen van die snelweg gebruik kunnen maken.
De enige partij die niet voor het voorstel van Rustebiel stemde, was Student&Stad. Marten Duit van die partij vreest dat een lagere brug tot veel meer brugopeningen leidt.
Rustebiel maakt zich daar niet druk om. 'De containerschepen worden steeds hoger, die gaan richting de negen meter. De brug moet dus hoe dan ook open: of die nou 4 meter of 5,5 meter hoog is.'