Arriva zoekt proefreizigers voor automatisch bestuurde trein

© Jos Schuurman/FPS
Arriva is op zoek mensen die eens een ritje willen maken in een automatisch bestuurde trein. In februari worden een week lang testritten gemaakt.
Het vervoersbedrijf heeft de afgelopen periode getest met een nieuw systeem waarbij de trein automatisch rijdt. Een machinist is wel aan boord, maar zit in principe niet aan de knoppen. Deze ATO-techniek (Automatic Train Operation) is de afgelopen tijd al 's nachts getest zonder passagiers.

Op en neer

Van 13 tot 17 februari worden 's avonds testritten gehouden tussen Groningen en Buitenpost. Een groep van maximaal vijftig passagiers rijdt dan meerdere keren op en neer. Achteraf vullen de reizigers een enquête in over hun ervaring. Mensen kunnen zich dus nog aanmelden.
De testritten zijn tussen 20.00 en 00.00 uur 's avonds. Op dat moment is er ruimte op het spoor voor de proeftreinrit; er rijden dan minder treinen dan overdag. De proefrit maakt geen deel uit van de dienstregeling.
Arriva kijkt of de 'automatische piloot' de passagiers bevalt. Mogelijk is het een eerste stap richting een volledig zelfrijdende trein.