UMCG onderzoekt pijngrens van dementerenden

Deelnemer Jannes Hamming vindt de pijn meevallen
Deelnemer Jannes Hamming vindt de pijn meevallen © RTV Noord
Ervaren mensen met dementie meer pijn dan mensen zonder dementie? Nieuw onderzoek van het UMCG moet het uitwijzen.
Het onderzoek wordt geleid door promovendus en oud-student neurowetenschappen Steffie Bunk. Meer dan 70 dementerende en niet-dementerende ouderen doen mee.
Eind maart moet het onderzoek, het afnemen van testen, klaar zijn, daarna volgt de analyse. De resultaten worden in de zomer verwacht.

Prikjes

Met een speciaal apparaatje krijgt de deelnemer prikjes van verschillende sterkte. 'Ik voel geen pijn. Ik vond het best meevallen', zegt deelnemer Jannes Hamming, die geen dementie heeft. 'Ik hoop dat ik hiermee kan bijdragen aan het onderzoek.'

MRI

Naast de metingen krijgen deelnemers een MRI-scan van het hoofd, om meer inzicht te krijgen in het functioneren van de hersenen.
'Op het gebied van dementie en pijn zijn al verschillende onderzoeken naar gedaan, maar die laten nog geen duidelijke resultaten zien. Door onderzoek op verschillende vlakken te doen, hopen we daar verandering in te brengen', zegt Bunk.
De promovendus zoekt nog dementerenden die mee willen doen aan haar onderzoek. 'Deze mensen zijn heel erg moeilijk te vinden. Van te voren heb ik veel moeite gedaan om het onderzoek onder de aandacht te brengen. Dus ik ben al heel blij dat ik deze mensen heb gevonden.'