Partijen willen Esperantokruising alleen voor fietsers en voetgangers openhouden

De Esperantokruising in Stad.
De Esperantokruising in Stad. © Egbert Minnema/RTV Noord
Drie partijen in de gemeenteraad van Groningen willen dat de Esperantokruising in Stad geopend blijft voor fietsers en voetgangers. De overgang gaat op 3 april dicht, omdat eerder die dag de nieuwe Helperzoomtunnel geopend wordt.
Inwoners van de stad vinden de Esperantokruising één van de meest gevaarlijke kruisingen in Groningen. Toch willen SP, Stadspartij en 100% Groningen dat die nog jaren openblijft.

Tunnel

Vlak naast de Esperantokruising ligt al een fiets- en voetgangerstunnel. Die tunnel kan de komende vier jaar echter niet gebruikt worden, schreef het Dagblad van het Noorden eerder. 
Wim Koks, raadslid van de SP, vindt dat er onderzocht moet worden of de Esperantokruising open kan blijven voor fietsers en voetgangers. ProRail acht dat niet veilig, omdat de overgang momenteel drie en vanaf juni vier sporen kruist.

Groningen Europapark

Veel andere partijen zien niets in de plannen om de Esperantokruising open te houden. Voor fietsers en voetgangers zit er daarom niets anders op dan te reizen via de onderdoorgang bij treinstation Groningen Europapark.
Wethouder Philip Broeksma wil wel dat er voor mindervaliden een 'ad hoc-oplossing' komt door de gevolgen van het verdwijnen van de spoorwegovergang. Wat die 'ad hoc-oplossing' precies inhoudt kon een woordvoerder niet zeggen.