Voltallige oppositie in Provinciale Staten wil debat over Top Dutch

Campagnebeeld dat Top Dutch gebruikte om Tesla te verleiden naar het Noorden te komen
Campagnebeeld dat Top Dutch gebruikte om Tesla te verleiden naar het Noorden te komen © Top Dutch
De zeven oppositiepartijen in Provinciale Staten hebben een debat op de agenda gezet over de gang van zaken rond de marketingcampagne Top Dutch.
Onder aanvoering van Forum voor Democratie, PVV en Partij voor het Noorden eisen de partijen opheldering van gedeputeerde Mirjam Wulfse (VVD) over de resultaten van de campagne.

Komst bedrijven

De provincie Groningen zei tegen RTV Noord dat de bedrijven Avantium, Sky NRG en Van Merksteijn naar Noord-Nederland komen als gevolg van de Top Dutch-campagne.
Uit navraag bij deze bedrijven bleek dat zij Top Dutch niet kenden of dat Top Dutch niet de reden is geweest voor het realiseren van een vestiging in Groningen.

'Ernstige twijfels'

Dit bevreemdt de zeven oppositiepartijen. Forum voor Democratie, de PVV en Partij voor het Noorden trekken de kar namens de zeven partijen en stelden eerder al kritische vragen over de campagne.
'Wij hebben samen met de PVV en Partij voor het Noorden Top Dutch enkele maanden gevolgd en onderzocht en hebben ernstige twijfels bij het project', stelt FvD-Statenlid Robert Pestman.
PVV-Statenlid Dennis Ram: 'Van het aanvankelijke plan om met Top Dutch in brede zin banen en bedrijvigheid naar het Noorden te halen is niet veel terechtgekomen. Wij willen weten waar het is misgegaan.'

Woensdag debat

Partij voor het Noorden-Statenlid Leendert van der Laan wil bijvoorbeeld weten hoe het kan dat de provincie communiceert dat de bedrijven via Top Dutch zijn overgehaald, maar de bedrijven dat zelf ontkennen.
'Dat kan niet zo zijn', zegt Van der Laan. 'Ook daar willen wij opheldering over.'
Het debat vindt komende woensdag plaats in Provinciale Staten.