FC houdt 2 miljoen over aan transfer Sierhuis

Kaj Sierhuis maakt de 1-0 tegen Ajax, afgelopen zondag
Kaj Sierhuis maakt de 1-0 tegen Ajax, afgelopen zondag © OrangePictures
De wegen van FC Groningen en spits Kaj Sierhuis gaan zo goed als zeker scheiden. Waarom laat de club de topscorer vertrekken? Het antwoord heeft met Deyovaisio Zeefuik te maken.
Zoals bekend hadden FC Groningen en Ajax een ingewikkelde constructie bedacht op het moment dat Sierhuis anderhalf jaar geleden aan de Trots van het Noorden werd verhuurd. technisch directeur Mark-Jan Fledderus kon de spits aan het eind van het lopende seizoen kopen voor één miljoen euro. Ajax kon de 21-jarige spits daarna op elk moment terugkopen voor een bedrag van 2,5 miljoen euro.

Franse interesse

Afgelopen dinsdag klopte de Franse middenmoter Stade de Reims voor het eerst op de deur van FC Groningen. De Fransen meldden zich bij de zaakwaarnemer van Sierhuis, waarna er contact werd opgenomen met Fledderus.
Later op de avond zat er in Groningen een delegatie van de Franse club om tafel met de directie van FC Groningen. Een eerste bod van zo'n 2,2 miljoen euro werd volgens bronnen direct door Fledderus van tafel geveegd. Sierhuis wilde zelf graag naar Frankrijk vertrekken en met het oog op de constructie bleven FC Groningen, Ajax en Stade de Reims met elkaar in gesprek.

Bod van 4 miljoen euro

Het bod van de Fransen werd daarna, na lang onderhandelen, uiteindelijk verhoogd tot zo'n vier miljoen euro, waar FC Groningen uiteindelijk mee akkoord is gegaan. Dat bedrag wordt door de hierboven genoemde constructie gedeeld met de Amsterdammers, die tot op de dag van vandaag het salaris van Sierhuis betaalden.
De Trots van het Noorden houdt dus twee miljoen euro over aan een speler die gehuurd werd en nog geen eigendom van de club was. Tevens waren er intern nog steeds vraagtekens of Sierhuis wel de ideale spits voor FC Groningen was. De komende maanden wilde Fledderus waarschijnlijk pas een besluit nemen over de gehuurde spits.

Medische keuring

Op dit moment is Sierhuis in Frankrijk om medisch gekeurd te worden en de laatste plooien glad te strijken voor zijn transfer. Hij kwam in 33 eredivisiewedstrijden voor FC Groningen in actie waarin hij negen keer scoorde. In Frankrijk ligt een contract voor 4,5 jaar op hem te wachten.

Geen Zeefuik-clausule

Fledderus heeft naar verluidt nog een eis op tafel gelegd voordat de deal met de Fransen beklonken werd. Toen Zeefuik in de winter van 2018 door FC Groningen werd aangetrokken, betaalde toenmalig directeur Hans Nijland 300.000 euro voor de talentvolle rechtsback.
Ajax kon Zeefuik op elk moment terugkopen voor 800.000 euro. Maar Zeefuik is nu veel meer waard. Intern wordt bij FC Groningen gesproken van een transferwaarde tussen de drie en vijf miljoen euro.

Interesse voor Zeefuik afgewimpeld

Die terugkoopclausule voor Ajax is na de deal met Sierhuis aangepast. Ajax krijgt een percentage op het moment dat Zeefuik verkocht wordt, maar de terugkoopclausule is uit het contract geschrapt. Ook was er deze winter opnieuw interesse voor Zeefuik van minimaal één club, maar daar is de Trots van het Noorden niet op ingegaan.
Fledderus wilde de deal volgens ingewijden pas beklinken op het moment dat hij een vervanger voor Sierhuis had gevonden, maar omdat de tijd begon te dringen heeft hij deze voorwaarde donderdagavond laten varen. Anders had Sierhuis niet meer gekeurd kunnen worden in Frankrijk.

Te Wierik niet naar Derby

Verder blijft de interesse voor Mike te Wierik en Samir Memisevic ook onverminderd groot. FC Groningen heeft momenteel meerdere biedingen van het Engelse Derby County afgeslagen voor Te Wierik. Het contract van de aanvoerder loopt aan het eind van dit seizoen af en de Tukker zou maar wat graag aan de slag gaan in Engeland.
Verder hebben nog steeds twee Chinese clubs belangstelling voor Memisevic, maar de druk om hem te verkopen ligt iets lager. De transfermarkt in China is nog tot eind februari geopend.

Op spitsenjacht

Onlangs probeerde FC Utrecht al om na dit seizoen Django Warmerdam binnen te halen; deze week deden de Utrechters een poging hem tussentijds al over te nemen. Maar Groningen wil hem niet nu al laten gaan. Daarnaast is er nog belangstelling voor Ajdin Hrustic van een buitenlandse club.
FC Groningen probeert nog steeds een spits aan de selectie toe te voegen, maar zover is het op dit moment zeker nog niet. De Europese transfermarkt sluit om middernacht.
Technisch directeur Fledderus wilde niet reageren.