TCMG vraagt specialisten advies over mestkelders

De Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) heeft een panel van specialisten gevraagd om advies uit te brengen over de vraag hoe schades aan mestkelders moeten worden beoordeeld.

Dit advies moet uiteindelijk leiden tot een rechtvaardige schade-afhandeling voor de getroffen boerenbedrijven.

Mestkelderprotocol

Het panel moet duidelijkheid geven over de vraag hoe kan worden vastgesteld of schades aan mestkelders het gevolg zijn van de gaswinning in onze provincie. Net als bij schade aan huizen is dat nodig voor het wettelijk bewijsvermoeden.

In het verleden heeft de NAM hiervoor al wel een mestkelderprotocol opgesteld. Maar dat gaat volgens de TCMG niet in op de manier waarop mogelijke aardbevingsschade aan betonnen mestkelders wordt beoordeeld. Verder biedt het geen duidelijkheid over het toepassen van het wettelijk bewijsvermoeden. Ook volgens de agrarische sector is het protocol voor verbetering vatbaar.

Voor 1 juli advies

Voorzitter van het adviespanel is professor Niels Koeman, voormalig lid van de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van ons land.

De specialisten moeten voor 1 juli met hun advies komen. Tot die tijd gaat de TCMG wel door met de schadeafhandeling bij boerenbedrijven. Schades aan mestkelders worden echter later afgehandeld.

800 schademeldingen door boeren

Bij de TCMG zijn tot nu toe ruim achthonderd schademeldingen van boerenbedrijven binnengekomen, op circa zevenhonderd adressen.

De TCMG heeft voor de schade op 160 adressen een besluit genomen. Eenzelfde aantal heeft alleen nog een schade-opname gehad en wacht nog op een besluit. Bij de resterende boerenbedrijven moet de schade nog worden opgenomen.

Lees ook:

- Schouten kondigt één bevingsloket voor boeren aan: 'Maar ik zit hier wel beschaamd'
- Boeren trekken aan de bel over bevingen: 'We voelen ons niet gehoord'
- Alles over de aardbevingen

Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws