FC Groningen gaat onnodig ten onder in Zwolle tegen PEC

FC Groningen-doelman Sergio Padt en Mike van Duinen vechten een duel uit om de bal te veroveren © Orange Pictures
FC Groningen heeft zaterdagavond de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle met 1-0 verloren. Het enige doelpunt viel vlak voor rust en werd gescoord door Nakayama. Debutant Kian Slor schoot in de blessuretijd namens de gasten op de paal.
Bij het doelpunt zorgde de Japanner er met een duw voor dat Lundqvist niet van de grond kon komen. Groningen-aanvoerder Mike te Wierik ging hierover nog in conclaaf met scheidsrechter van Boekel, maar kreeg nul op het rekest.

Betere kansen

Het was de eerste competitienederlaag voor de groen-witten na een ongeslagen reeks van vier wedstrijden. De gasten kregen de betere kansen, maar wisten niet tot afwerken te komen via onder andere Romano Postema en Joel Asoro.

Uit de lucht

De goal van de thuisploeg kwam uit de lucht vallen. PEC Zwolle hield constant zeven spelers achter de bal. Na het doelpunt trok de ploeg van coach John Stegeman zich helemaal terug op eigen helft en loerde op de counter.

Debuut Kian Slor

Van het zelfvertrouwen dat de Groningers ongetwijfeld getankt hadden tegen Ajax was weinig te zien. Coach Danny Buijs bracht halverwege de tweede helft debutant Kian Slor en Ajdin Hrustic in het veld. Lundqvist en Schreck zochten teleurgesteld de dug-out op.

Geen druk

Ook na deze ingreep van Buijs lukte het de bezoekers niet om langere tijd echt druk op het doel van PEC Zwolle uit te oefenen. Wel veel balbezit, geen kansen. De thuisploeg dacht eigenlijk al na de openingstreffer niet meer aan voetballen en speculeerde op de counter.

Gemiste kansen Hamer

Via Gustavo Hamer kreeg de thuisploeg twee goede kansen om het duel te beslissen. Beide keren was de rechtsback echter te gehaast in zijn schoten die respectievelijk in het zijnet en tegen het lichaam van Sergio Padt terecht kwamen.

Gelijkmaker blijft uit

In de slotfase probeerde FC Groningen de gelijkmaker nog te forceren, maar de verdediging van de thuisploeg bleef overeind en had geluk dat de 17-jarige debutant Slor uit een voorzet de bal op de paal schoot.

Vitesse-thuis

De Groningers blijven voorlopig op de achtste plek staan met 29 punten uit twintig duels.
Concurrent voor deze plek, sc Heerenveen, komt morgen in actie en gaat op bezoek bij Fortuna Sittard. Volgende week zaterdag wacht voor FC Groningen de thuiswedstrijd tegen Vitesse. De aftrap in het HCM-stadion is om 18.30 uur.