Damsters zitten met dubbele huur bij verhuizing naar aardbevingsbestendige woning

In de wijk Opwierde in Appingedam moeten sommige huurders dubbele huur betalen
In de wijk Opwierde in Appingedam moeten sommige huurders dubbele huur betalen © Reinder Smith/RTV Noord
Huurders van de nieuwe aardbevingsbestendige woningen in de wijk Opwierde in Appingedam zijn geschrokken. Tijdens de verhuizing naar hun nieuwe woning moeten ze dubbele huur ophoesten.
In Opwierde moeten honderden huurders verhuizen naar een nieuwe, versterkte woning. Als ze de sleutels ophalen, moeten ze alvast een deel van de huur van hun nieuwe woning betalen. En dat terwijl ze aan het begin van de maand ook al huur hebben betaald voor hun huidige woning.
Die dubbele huur, soms wel enkele honderden euro's, krijgen ze terug als ze de sleutel van hun oude woning inleveren.

Financiële problemen

Sommige huurders hebben geen spaargeld en kunnen die dubbele huur niet betalen. Ze dreigen daardoor in financiële problemen te komen, zegt Kim Velleman van de Nieuwe Huurderscommissie van Opwierde.
'Alle andere rekeningen gaan gewoon door en de mensen moeten ook nog eten en drinken.'

Maatwerk

Woongroep Marenland bevestigt de gang van zaken, maar benadrukt dat in geval van financiële problemen altijd wordt geprobeerd om maatwerk te leveren.
Arjen Hoeber van Woongroep Marenland: 'Bij het uitreiken van de sleutel vragen we altijd of het een probleem is. En als dat zo is, zoeken we een oplossing. Bij veel huurders is dit ook al geregeld.'