Eerste Kamer praat en stemt niet over schadewet

De Eerste Kamer
De Eerste Kamer © Rijksoverheid.nl
De Eerste Kamer vergadert niet over de 'Tijdelijke Wet Groningen'. Senatoren hebben geen vragen of opmerkingen aan het adres van minister Wiebes van Economische Zaken.
Het wetsvoorstel staat dinsdag 4 februari als hamerstuk op de agenda en wordt zonder debat en stemming aangenomen. Onlangs stemde de Tweede Kamer unaniem voor de schadewet.

Nieuw loket

De wet zorgt ervoor dat het Rijk verantwoordelijk wordt voor de afhandeling van mijnbouwschade in onze provincie. De NAM komt zodoende definitief op afstand te staan. 
Als de wet klaar is, zal het nieuw op te richten Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) de schadeafhandeling van de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade overnemen. Daarnaast buigt het nieuwe schadeloket zich ook over onder meer vermogensschade en waardedaling. 

Parlementaire enquête

De wet is tijdelijk, omdat het onderdeel dat ervoor zorgt dat het Rijk ook verantwoordelijk wordt voor het aardbevingsbestendig maken van woningen, later wordt toegevoegd. Maar de Wet Versterking is vertraagd en wordt in maart eerst nog ter beoordeling naar de Raad van State gestuurd. 
Als beide wetten klaar zijn, kunnen ook de voorbereidingen op de parlementaire enquête gaswinning starten. Door de vertraging beginnen sommige Kamerleden wel ongeduldig te worden. Oppositiepartij GroenLinks hoopt regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie te verleiden om niet te wachten op de Wet Versterking.