Groningse schrijfster Anjet Daanje op longlist Libris Literatuur Prijs

Schrijfster Anjet Daanje
Schrijfster Anjet Daanje © René Walhout/RTV Noord
De Groningse schrijfster Anjet Daanje (55) is genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs met haar roman De herinnerde soldaat.
De vakjury van de jaarlijkse literatuurprijs zette haar op de longlist met zeventien andere schrijvers, met daarbij onder anderen Peter Buwalda, Ronald Giphart en Oek de Jong.

Soldaat herenigd met vrouw

Het boek van Daanje gaat over een soldaat die door de Eerste Wereldoorlog zijn geheugen is kwijtgeraakt. Vier jaar na de oorlog wordt hij herenigd met zijn vrouw. Dan volgt een soms ontroerende, soms pijnlijke reconstructie van zijn leven.
'Ik deed onderzoek naar de Eerste Wereldoorlog en stuitte op het fenomeen van soldaten die door PTSS hun geheugen waren kwijtgeraakt,' vertelde Daanje eerder over het ontstaan van haar roman.
'Er was eentje die net als de soldaat uit mijn boek zijn geheugen kwijt was. Hij werd na de oorlog opgenomen in een krankzinnigengesticht, want ze wisten niet wat ze met hem moesten.'
'Ze hebben toen een advertentie in de krant gezet en daar kwamen allerlei mensen op af die dachten dat ze de soldaat kenden.'

Scènes uit de oorlog

Daanje werkte vijf jaar aan het boek en maakte voor haar onderzoek veel gebruik van oude foto's uit Vlaanderen.
Op 2 maart wordt duidelijk of Daanje ook op de shortlist staat. Op 11 mei wordt de winnaar van de Libris Literatuur Prijs bekend gemaakt. De winnaar krijgt 65.000 euro.