Waddenvereniging: Kabinet faalt in bescherming Wadden

De Waddenzee
De Waddenzee © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Het kabinet faalt in de bescherming van het Waddengebied door nieuwe gas- en zoutwinning toe te staan. Dat zegt de Waddenvereniging, die aandringt op een onafhankelijk onderzoek door het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).
Het voorbereiden van de aardgaswinning onder de Waddenzee moet tot de uitkomst van dat onderzoek worden gestaakt, vindt directeur Lutz Jacobi van de vereniging.
'Anders ontstaat in de nabije toekomst hoogstwaarschijnlijk onomkeerbare schade aan het gebied', zegt ze. De uitgangspunten van het huidige mijnbouwbeleid, waarbij wordt gemonitord 'met de hand aan de kraan', zijn volgens haar achterhaald.

Zeebodem minder droog bij laag water

Door de snellere stijging van de zeespiegel en de onvoorspelbare en onbeheersbare daling van de zeebodem door mijnbouw, dreigt de zeebodem minder droog te vallen bij laag water. Dat heeft volgens de Waddenvereniging invloed op alles wat er leeft in het 'unieke getijdengebied'.
De vereniging wijst erop dat bodemdaling nog jaren kan doorgaan nadat de kraan is dichtgedraaid. De organisatie pleitte vorige week ook al voor het staken van alle voorbereidingen op de zoutwinning onder de zeebodem bij Harlingen, omdat de gevolgen daarvan nog niet goed genoeg worden gemeten.

'Deel metingen nog onvoldoende'

De onafhankelijke Commissie voor de milieueffectrapportage heeft eind vorig jaar geconstateerd dat 'een deel van de metingen nog onvoldoende is'. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) zou de voorbereidingen daarom stil moeten leggen, vindt de vereniging.
Zoutwinningsbedrijf Frisia heeft erkend dat verbeteringen nodig zijn, maar heeft er alle vertrouwen in dat het gaat lukken om alles op orde te krijgen.
De zoutwinning begint in mei mondjesmaat. Volgend jaar komt de productie echt op gang.