Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij verwacht miljoenenverlies over 2019

De Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) verwacht over 2019 een financieel verlies te lijden van tussen de 6,5 en 8,5 miljoen euro. De definitieve cijfers volgen in april.

De NOM is de investerings- en ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland. Het doel van de NOM is om de economie en het vestigingsklimaat in Noord-Nederland te versterken.

Oorzaken

Als redenen voor de rode cijfers noemt de NOM een onvoorzien faillissement, tegenvallende dividendinkomsten en het feit dat weinig bedrijven succesvol zijn verkocht.

Dit is de eerste keer dat de NOM verlies lijdt. De ontwikkelingsmaatschappij verwacht dit jaar 'gewoon' weer winst te maken.

'Een investerings- en ontwikkelingsmaatschappij als de NOM is een risicofinancier die hoge risico's neemt en vaak daar investeert waar de markt het nog niet aandurft. Maar de onderliggende waarde van de NOM-portefeuille is op peil gebleven en kijkend naar de ontwikkelingen in de portefeuille verwachten wij 2020 wél weer positief af te sluiten', schrijft de NOM.

Geen zorgen

De provincie Groningen is een van de aandeelhouders van de NOM. Provinciebestuurder Fleur Gräper (D66) maakt zich geen zorgen over de cijfers. Ze noemt het verlies incidenteel.

'De NOM heeft haar zaken structureel goed op orde', zegt Gräper. 'Het verlies kan opgevangen worden in de reserves van de NOM.'

Lees ook:

- Nieuwe NOM-directeur: 'Laten we uitgaan van eigen kracht'
- NOM-investeringen leiden tot ruim 500 nieuwe banen

Meer over dit onderwerp:
economie GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws