Beurspromovendi blijven strijden voor gelijkheid; manifest aan Kamer aangeboden

Het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen
Het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen © Jos Schuurman/FPS
Een groep Groningse promotiestudenten heeft dinsdag aan de Tweede Kamer het manifest aangeboden waarmee ze protesteren tegen hun studentenstatus.
In het manifest eisen ze stopzetting van het experiment. Het manifest is ondertekend door bijna 240 beurspromovendi, de PhD councils van de universiteit en een aantal belangenorganisaties.

850 beurspromovendi aan de RUG

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft 850 van deze beurspromovendi. Ze zijn, in tegenstelling tot de 'normale' promovendi, geen werknemer, maar student. Bezwaren zijn onder meer dat ze minder verdienen en dat hun arbeidsvoorwaarden slechter zijn.
Daar zou tegenover moeten staan dat ze geen onderwijs hoeven te geven en vrijer zijn in hun onderwerp van onderzoek. Maar daar komt in praktijk te weinig van terecht, zeggen ze. 

Nieuw ronde aanstaande

De Rijksuniversiteit is niet van plan het experiment stop te zetten, maar gaat juist voor een nieuwe ronde met nog eens maximaal 650 van deze beurspromovendi. Rector magnificus Cisca Wijmenga zei tegen de universiteitsraad in december dat deze promotiestudenten blij mogen zijn dat ze überhaupt kunnen promoveren.
Wel zegde ze toe een plan te maken met verbeteringen voor promotiestudenten. Dan gaat het niet om salaris, maar wel om hun vrijheden en arbeidsvoorwaarden. Dat plan moet rond maart klaar zijn.
De ondertekenaars willen naast stopzetting van het experiment dat hun contracten worden omgezet in een arbeidsovereenkomst. Ook willen ze compensatie voor wat ze financieel tekort zouden zijn gekomen.