Instellingen

Dermatoloog: 'Een zonnebank is nog slechter dan de zon'

Dematoloog Petra Harms
Dematoloog Petra Harms © RTV Noord
Peter Huijgens van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) pleitte dinsdagmorgen in het AD voor het afschaffen van zonnebanken. 'Een zonnebank is inderdaad nóg slechter dan de zon', beaamde Petra Harms in de studio van NoordVandaag.
Harms is dermatoloog in het Martini Ziekenhuis. Waar de stijging van het aantal mensen met huidkanker door komt?

Cellen in de war

'Door slecht zongedrag in het verleden', zegt ze. 'De cellen zijn daardoor in de war geraakt en kunnen zich niet herstellen. Op latere leeftijd vliegen ze vervolgens alsnog uit de bocht.'
Op de Lopend-Vuur poll van RTV Noord, toonde zich dinsdag maar liefst 68 procent van de (dik 5500) stemmers zich een voorstander van het verbieden van zonnestudio's.
Maria Lokken, eigenaar van een zonnestudio, is het daar uiteraard niet mee eens. Lokken vindt voorbruinen op een zonnebank bijvoorbeeld een goed idee. 'Dan bouwt de huid namelijk pigment op', zegt ze.

Hartgrondig oneens

Harms is het daar hartgrondig mee oneens. 'Ik ben positief verrast met de uitslag van de poll, al blijft verbieden altijd moeilijk. Maar het is een feit dat een zonnebank eigenlijk nog veel slechter is dan de zon. Een zonnebank zorgt namelijk voor de verkeerde straling.'