Boete voor beledigende reacties op facebookpagina RTV Noord

© Pexels
Een 37-jarige vrouw uit Winschoten en haar 60-jarige moeder zijn veroordeeld voor beledigende reacties op de facebookpagina van RTV Noord.
Het duo moet elk een schadevergoeding van 100 euro betalen aan de slachtoffers. Daarnaast moeten beiden 60 uur werken, als ze de komende twee jaar opnieuw in de fout gaan. De lasterlijke berichten heeft RTV Noord verwijderd.

Winschoter zedenzaak

In maart vorig jaar reageerden de vrouwen op de facebookpagina van RTV Noord op een bericht over de Winschoter zedenzaak. Zeven mannen stonden eind januari 2019 terecht voor het misbruiken van een 14-jarig meisje uit Winschoten. Zij was geprostitueerd door haar oom.
De uitspraak van deze rechtszaak werd onder meer gepubliceerd op de facebookpagina van RTV Noord. In de reacties kregen de familieleden van het misbruikte meisje het zwaar te verduren.

550 euro schadevergoeding

Vooral de ex-vrouw van die oom moest het op Facebook ontgelden. De vrouwen spraken ook de oma van het meisje aan. Beide vrouwen zaten in de rechtszaal als slachtoffer. Ze eisten een schadevergoeding van 550 euro.
De vrouwen zouden geschreven hebben: 'Oma zou de moeder van dit kind kapot maken' 'RTV Noord, ik zou de reacties van die pedofamilie maar verwijderen', 'Als jouw man jouw nichtje jaren zo misbruikte zou je niks doorhebben?'

Vrijheid van meningsuiting

De 37-jarige vrouw bleef in de eerste instantie achter haar verhaal staan. 'Ik heb vrijheid van meningsuiting en ik heb niemand beledigd, want ik heb geen namen genoemd', is haar eerste reactie. Ook vindt ze dat niet zij maar RTV Noord verantwoordelijk is voor het verspreiden, omdat het op die facebookpagina gestaan heeft.
De officier van justitie gaat hier niet in mee. 'Dit is een naar feit. Vroeger werden mensen publiekelijk aan de schandpaal genageld, dat heeft u nu op Facebook gedaan. Als u vindt dat mensen de dans ontspringen, moet u naar de autoriteiten gaan.' Ook zegt hij dat vrijheid van meningsuiting wettelijk gezien ophoudt waar belediging begint.

Excuses

RTV Noord heeft de berichten verwijderd, omdat de gemoederen hoog opliepen. Ook zijn de twee vrouwen via een persoonlijk bericht aangesproken op hun gedrag. De 37-jarige vrouw uit Winschoten heeft uiteindelijk op de zitting haar excuses aangeboden voor haar uitingen op Facebook.