Gemeenteraad Groningen twijfelt over wietproef: 'Trek de stekker er maar uit'

Wiet
Wiet © Jos Schuurman/FPS
Meerdere partijen in de Groninger raad hebben hun twijfels bij de wietproef die in de gemeente gehouden moet worden. 'Als we mee moeten betalen, trek de stekker er dan maar uit!', zegt de VVD.
In het experiment gaan tien gemeenten, waaronder Groningen, testen of het mogelijk is de verkoop van wiet te legaliseren.

Ruim ton tekort

Burgemeester Schuiling liet twee weken geleden weten dat de voorbereidingen van de proef ongeveer 275.000 euro gaan kosten. Voor die voorbereidingen krijgt hij 150.000 euro uit Den Haag, waardoor een tekort van 125.000 euro ontstaat.

Oppositie en coalitie kritisch

Zowel oppositiepartij VVD als coalitiepartij ChristenUnie is kritisch. 'De bedoeling is dat het ons geen cent kost en daarom steken wij onze nek uit', zegt Gerben Brandsema van de ChristenUnie.
Ook de Partij voor de Dieren, Stadspartij en de PVV willen stoppen met het experiment voor het goed en wel begonnen is.
D66, in Den Haag voorvechter van de proef, wil het ook in Groningen nog een kans geven. 'Dit is een tussenstand. Ministeries hebben bovendien wel vaker de neiging om toch nog ergens een potje geld te vinden', zegt Berndt Benjamins namens die partij.

Motie

VVD-fractievoorzitter Ietje Jacobs wil de komende week met zo veel mogelijk andere partijen een motie indienen. Doel van die motie is om te voorkomen dat Groningen financieel bijspringt.
'Het is goed om te stoppen met het rare gedoogbeleid dat nu geldt', legt Jacobs uit. 'Maar het moet geen Gronings geld kosten en dat dreigt nu wel te gebeuren.'