Kamerleden boos over afwezigheid minister De Jonge bij debat gaswinning (update)

De Tweede Kamer is niet blij met minister Hugo de Jonge (CDA) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De minister zou aanwezig zijn bij een debat over de gezondheidsgevolgen van de gaswinning, maar hij was bij aanvang van het debat niet aanwezig.

Meerdere Kamerleden wilden De Jonge bevragen over de gevolgen van de gaswinning op de gezondheid van Groningers. Bij de planning van het debat is juist rekening gehouden met de agenda van De Jonge, zodat hij er bij kon zijn.

Maar bij de start van het debat liet voorzitter Farid Azarkan weten dat hij enkele minuten eerder hoorde dat de minister er niet bij kon zijn. 'Het debat is speciaal verplaatst omdat de heer De Jonge erbij had moeten kunnen zijn', merkte ook Azarkan op.

Schoffering

Tweede Kamerleden van coalitie en oppositie reageerden boos en teleurgesteld. Sandra Beckerman (SP) noemt de afwezigheid van De Jonge een schoffering van de Kamer.

'We horen terwijl we al begonnen hadden moeten zijn dat de minister niet komt', zegt zij. 'Wij zijn de controlerende macht en nu komt de minister op het laatste moment niet. Ik vind dat het kabinet de Kamer serieus moet nemen.'

Carla Dik-Faber van de ChristenUnie gaf aan buitengewoon teleurgesteld te zijn. 'Het is aan het kabinet zelf wie ze afvaardigen, maar ik had graag gezien dat de minister van VWS hier bij aanwezig was, niet alleen om ons recht te doen maar ook de Groningers. Zij hebben niet alleen scheuren in hun huizen, maar ook in hun leven.'

Onvrede

De PvdA, PVV, VVD, GroenLinks, D66 en het CDA toonden ook hun onvrede. 'Het kan niet zo zijn dat als we er meermaals om hebben gevraagd, degene die daar over gaat geen acte de présence geeft', aldus Matthijs Sienot (D66).

Hugo de Jonge spreekt intussen zelf op een congres in Amersfoort. Tot ongenoegen van de Tweede Kamer die hem heeft opgeroepen om alsnog naar de Kamer te komen.

Update

De Jonge heeft aangegeven rond 12.45 uur aan te kunnen schuiven. Het debat duurt van 10.00 tot 14.00 uur. 'Ik heb de inschatting gemaakt dat de ministers van EZK en BZK uw vragen zouden kunnen beantwoorden, maar die inschatting is niet goed geweest', verontschuldigde De Jonge zicht. Inmiddels is de bewindsman bij het debat aanwezig.

Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok DEN HAAG
Deel dit artikel:

Recent nieuws