Knoalsters in Hongarije gaan in beroep tegen voorarrest

Roelf B. en Gert-Jan N. uit Stadskanaal vrezen voor een levenslange gevangenisstraf
Roelf B. en Gert-Jan N. uit Stadskanaal vrezen voor een levenslange gevangenisstraf © Videostill RTV Noord
Advocaten van de van drugshandel verdachte Nederlandse topsprinter Roelf B. en Gert-Jan N. gaan in beroep tegen de verlenging van hun voorarrest in Hongarije. De rechtbank in Boedapest maakte donderdag bekend dat zij nog zeker tot 9 mei in hechtenis blijven.
De twee werden in augustus opgepakt tijdens het Sziget muziekfestival in Boedapest.
Woensdag meldde de rechtbank al dat hun voorarrest werd verlengd maar gaf nog geen datum. De rechter acht het gevaar groot dat de twee twintigers uit Stadskanaal ontsnappen aan justitie, aldus de rechtbank donderdag.

'Kans op herhaling'

Omdat de verdachten onder Hongaarse wetgeving 'mogelijk levenslange gevangenis krijgen is er een risico van onderduiken', verklaart de rechtbank verwijzend naar de 'materiële ernst van de misdaad van drugshandel die zorgvuldig werd georganiseerd.'. Ook zou er kans zijn op herhaling.
Het betreft een voorlopige uitspraak waartegen beroep is aangetekend door de advocaten van de twintigers. De kans lijkt klein dat het voorarrest wordt opgeheven wegens de omvang van de vermeende drugshandel, vindt de rechtbank.
'Drugs en distributieapparatuur voor drugs werden bewaard in hun tent op het festivalterrein, in kluizen en in hun wagen. Er werd ook een prijslijst opgesteld voor de verkoop van drugs', stelt de rechtbank.

'Carrière als atleet geen reden om hechtenis op te heffen'

De Hongaarse politie ontdekte onder meer bijna 2700 xtc-pillen en een grote hoeveelheid joints. De drugs hadden een straatwaarde van ongeveer 100 miljoen forint (300.000 euro).
De rechtbank zegt te begrijpen dat beide jonge mannen geliefden hebben in Nederland en dat een van hen een carrière als atleet heeft, maar dat dat geen reden is om de hechtenis op te heffen. 'Daarvoor is de omvang van deze zaak te groot.'
De drugswetten in Hongarije behoren tot de strengste van Europa.