Wantrouwen overheerst tijdens tweede informatiebijeenkomst over komst tbs'ers in Zuidlaren

Harry Beintema, directeur Behandelzaken Forint, aan het woord in De Kimme
Harry Beintema, directeur Behandelzaken Forint, aan het woord in De Kimme © Jasmijn Wijnbergen
Voor de tweede keer deze week kwamen ongeveer tweehonderd inwoners van Zuidlaren naar De Kimme, waar ze werden geïnformeerd over de komst van negen tbs'ers in het Witte Huis op het Dennenoord-terrein.
Tijdens deze tweede informatieavond is de sfeer negatiever dan afgelopen dinsdagavond. Daarover bericht RTV Drenthe.
De aanwezigen hebben weinig vertrouwen in zorgorganisatie Forint, die de tbs'ers gaat begeleiden in een vorm van 'beschermd wonen'. Er wordt geapplaudisseerd na een kritische vraag of opmerking en af en toe klinkt een duidelijke zucht.
Zowel Forint als de burgemeester wordt het vuur aan de schenen gelegd.

Wantrouwen

Net als tijdens de eerste informatieavond zijn er zorgen over de veiligheid in het dorp. Een vrouw zegt: 'Als moeder moet ik de veiligheid van mijn kinderen waarborgen. Straks lopen er negen mensen rond die ik niet vertrouw. Hoe ga ik mijn kinderen leren dat mensen van nature goed zijn?'
Burgemeester Marcel Thijssen begrijpt de zorgen van de inwoners. 'Dat wantrouwen had ik anderhalf jaar geleden ook.'
De afgelopen periode zijn er fouten gemaakt bij het versturen van informatie aan de bewoners. Sommige mensen kregen een flyer in de bus over de komst van de tbs'ers. Anderen hoorden het van de buren of via de media.

Personele bezetting

De aanwezigen vinden het vreemd dat er maar twee personeelsleden tegelijkertijd op de groep zitten. Maar Harry Beintema, directeur Behandelzaken van Forint, zegt dat dat genoeg is: twee medewerkers in de ochtenddienst, twee in de avonddienst plus nog iemand later in avond.
Een inwoonster vraagt zich af of de bewoners wel serieus worden genomen. 'Als één medewerker meegaat naar de supermarkt, blijft dan één begeleider over met acht personen? En dat moet ons een gevoel van veiligheid geven?'
Sander van der Kroft, manager Algemene Zaken bij Forint, zegt dat dat inderdaad het geval kan zijn. 'We kennen de personen al zes tot acht jaar', de intensiteit van de begeleiding neemt af bij meer vrijheden.'

Vertrouwen winnen

Om vertrouwen te winnen komt er een meldpunt waar bewoners van Zuidlaren terechtkunnen. De burgemeester krijgt inzage in de meldingen.
Verder vraagt Forint de aanwezigen om zich aan te melden voor een klankbordgroep. Op die manier wil de instelling met het dorp in gesprek blijven.