Fietsende scholieren onder het stof na blazer bij ESD (update)

Een scholiere komt tijdens een fietstocht onder het stof van ESD-SIC te zitten
Een scholiere komt tijdens een fietstocht onder het stof van ESD-SIC te zitten © Twittter/Beeldbewerking RTV Noord
Drie fietsende scholieren uit Delfzijl kwamen donderdagochtend onder de roetdeeltjes te zitten door de blazer bij chemiebedrijf ESD-SIC. 'Dit is echt pittig heftig', zegt één van de meisjes op een filmpje dat zij maakten.
Bij ESD was vlak daarvoor een stofexplosie van categorie 3. De wolk trok in de richting van Borgsweer, waar de scholieren fietsten.

Dachten aan brand

Het gaat om drie meiden van 14, 15 en 16 jaar. Ze wonen in Delfzijl en waren op weg naar het Dollard College in Woldendorp.
'Ze dachten eerst dat daar brand was', vertelt Karin Knoop, moeder van twee van de drie scholieren. 'Maar toen hoorden wij later op de dag dat het een blazer was. Ik dacht: dit kan toch niet?'
De meiden filmden hun fietstocht door de stofdeeltjes:

Goed boenen

De gezichten van de scholieren zitten onder de zwarte stofdeeltjes. Ook de broek en jas zijn bedekt met roet. 'Het ging redelijk makkelijk uit de kleren, maar het gezicht moesten ze echt goed boenen', zegt Knoop.
'Dit is nog niet eerder voorgekomen tijdens het fietsen, maar hier moet toch iets aan gebeuren?', vraagt ze zich hardop af.

Hoe schadelijk zijn de vezels?

Uit metingen van TNO is gebleken dat de stofdeeltjes bij een blazer SiC-vezels kunnen bevatten, die volgens de Gezondheidsraad kankerverwekkend kunnen zijn. De wettelijke norm wordt echter niet overschreden. Volgens de GGD is de kans dat mensen daadwerkelijk ziek worden nihil.

Niet trots op

Directeur Richard Middel van ESD vindt het uiterst vervelend wat de drie scholieren is overkomen. 'Daar zijn we als bedrijf niet trots op, we vinden het echt heel vervelend. We hebben contact met de ouders van de meiden en zorgen voor een passende oplossing.'
ESD kan de blazers niet voorkomen, omdat dit hoort bij het productieproces. Het bedrijf heeft hier een vergunning voor. Wel zijn er maatregelen genomen om het aantal blazers te verminderen.
Het bedrijf verspreidt daarnaast een flyer met veiligheidsinstructies voor omwonenden. Daarin staat dat normale hygiëne volstaat als mensen in een blazer terechtkomen, zoals handen wassen en vuile kleding uittrekken. Ook verstrekt ESD wasbonnen voor auto's.

Van Dekken

Gedeputeerde Tjeerd van Dekken (PvdA) zegt flink geschrokken te zijn van de video en wil dat ESD haar verantwoordelijkheid neemt.
'Dit kan absoluut niet', zegt hij. 'Het bedrijf moet helderheid verschaffen over de ernst en oorzaak van deze situatie. Het bedrijf moet nu echt meer haar verantwoordelijkheid nemen.'

Juridisch conflict

De provincie wil dat ESD stopt met de uitstoot van SiC-vezels, omdat het bedrijf daar geen vergunning voor heeft. Daar werden afgelopen jaar meerdere rechtszaken over gevoerd. Het bedrijf vraagt nu opnieuw een vergunning aan voor de vezels.
In 2019 kampte ESD gemiddeld één keer per week met een blazer.
Dit bericht is aangevuld met een reactie van gedeputeerde Tjeerd van Dekken.