5G-sondes kunnen blauwalg voorspellen

Zomer 2019: Waterschap Hunze en Aa's neemt monsters om te testen op blauwalg
Zomer 2019: Waterschap Hunze en Aa's neemt monsters om te testen op blauwalg © Steven Radersma/RTV Noord
Met behulp van een Groningse uitvinding én van het 5G netwerk kunnen uitbraken van blauwalg worden voorspeld en wellicht voorkomen.

Metingen

Het gaat om een door het Groningse bedrijf 4D Dataservices ontwikkeld instrument, dat metingen in het water uitvoert. Via sensoren kan bijvoorbeeld temperatuur, zuurstofgraad en troebelheid worden gemeten met een kleine sonde. 

Grote boeien

Tot nu toe moesten dergelijke metingen met behulp van grote boeien worden uitgevoerd. Die boeien zijn fors omdat ze plaats moeten bieden aan grote accu's en zonnepanelen. De stroom is nodig om de meetgegevens via het 3 of 4 G netwerk naar de wal te sturen. 

Kleine sonde

Wout van Wezel en Mark de Wit ontwikkelden een kleine sonde die datzelfde werk kan doen. Doordat die sonde gebruik maakt van 5G, kost het veel minder energie de gegevens te versturen. Het gaat dan niet om het nieuwe supersnelle mobiele internet van 5G, maar om een lage frequentie die nu al beschikbaar is. 
Een 'oude' grote boei, met op de voorgrond de kleine nieuwe sonde (Foto: Steven Radersma/RTV Noord)

Voordelen

Door het gebruik van die lage frequentie gebruikt de sonde maar weinig energie. Het apparaat  kan 10 tot 20 jaar werken op één kleine batterij. 
Er zijn dus geen grote accu's en zonnepanelen nodig, waardoor de sondes veel kleiner én goedkoper zijn dan de grote boeien. En dat heeft grote voordelen. 
De nieuwe 5G-sonde (Foto: Steven Radersma/RTV Noord)

Fijnmazig

Wout van Wezel: 'Hierdoor wordt het mogelijk om bijvoorbeeld in het Zuidlaardermeer een fijnmazig meetnetwerk aan te leggen. Als je op veel punten meet krijg je een veel nauwkeuriger beeld van de situatie in zo'n meer. Dat kan tot nu toe niet omdat je voor ieder meetpunt een enorme boei nodig hebt.'

Lozingen

'Met die metingen kunnen we bijvoorbeeld voorspellen of er een blauwalg-uitbraak dreigt, zodat het waterschap maatregelen kan nemen', vervolgt van Wezel. 'Maar je kan ook in een vroeg stadium lozingen van chemisch afval of mest signaleren.' 
4D Dataservices is van plan zelf  meetpunten te gaan plaatsen en exploiteren.