Pekela en de herindeling: nieuw onderzoek naar toekomst Oost-Groningen

Frank de Vries gaat het onderzoek leiden
Frank de Vries gaat het onderzoek leiden © Nico Swart/RTV Noord
De gemeente Pekela en de provincie Groningen hebben besloten dat er een nieuwe inventarisatie moet komen van de herindeling in Oost-Groningen.
Pekela heeft zich bij de provincie gemeld met de vraag een gezamenlijke verkenning op te zetten en te kijken hoe de toekomst van Pekela er nou eigenlijk uitziet.

Herindeling mislukt

De mislukte herindeling in Zuidoost-Groningen zet Pekela voor het blok. De gemeente, met 13.000 inwoners, vraagt zich af in hoeverre zij zelfstandig de toenemende druk op het ambtelijk apparaat aan kan, nu de gemeente Veendam het ambtelijk samenwerkingsverband De Kompanjie heeft opgeblazen.
Er is een stuurgroep aangewezen met wethouder Hennie Hemmes (SP) als voorzitter en burgemeester Jaap Kuin en gedeputeerde Fleur Gräper (D66) als leden. Die hebben Frank de Vries, onder meer voormalig wethouder van de stad Groningen en waarnemend burgemeester van Ten Boer en organisatieadviseur Audrey Rohen gevraagd een eerste verkenning uit te voeren.

Samenwerking?

De Vries en Rohen gaan langs de gemeenten Oldambt, Westerwolde, Stadskanaal en Veendam om te verkennen hoe zij de bestuurlijke toekomst van Oost-Groningen zien, of zij zich als zelfstandige gemeente zien en hoe zij tegenover regionale samenwerking staan.
'Eind februari, begin maart laten zij aan ons weten wat die gesprekken hebben opgeleverd', zegt Hemmes. 'Een van de dingen die uitgezocht moeten worden is hoe we nu verder gaan met elkaar in Oost-Groningen. Blijven we als Pekela zelfstandig? Of gaan we weer samenwerken met andere gemeenten? Dat moet allemaal duidelijk worden.'

Brief

In een brief aan Provinciale Staten staat dat er voor het zomerreces helderheid komt over de toekomst van Pekela.