Buurmannen uit Delfzijl vrijgesproken van drugssmokkel via postpakket uit Aruba

Een pakketje met cocaïne (archief)
Een pakketje met cocaïne (archief) © Flickr/The National Crime Agency (Creative Commons)
Twee buurmannen uit Delfzijl zijn door de rechtbank vrijgesproken van het smokkelen van cocaïne. De beide mannen worden wel gestraft voor het handelen in drugs en methadon.
Het tweetal stond twee weken geleden voor de rechtbank in Groningen. In november 2018 onderschepte de douane op Schiphol een postpakket uit Aruba. In het pakket zaten cadeauverpakkingen en een kleine vierhonderd gram aan cocaïne.

'Erin geluisd'

De politie verving het poeder door nep-drugs en bezorgde, verkleed als postbezorger, het pakketje aan de geadresseerde: een 45-jarige verslaafde in Delfzijl. De man verklaarde twee weken geleden dat hij 'erin geluisd' was.
De andere verdachte, een 24-jarige man uit Delfzijl, zou samen met een Antiliaan tijdens een bezoek gevraagd hebben of de verslaafde man mee wilde doen aan de drugssmokkel. Die hield het naar eigen zeggen af, maar de Antiliaan scheurde een adres van de man van een envelop en nam zo zijn adres mee.

Vrijspraak voor smokkel

Beide Delfzijlsters ontkenden de smokkel. De rechtbank spreekt ze hier ook voor vrij. Toch komen beide mannen niet zonder straf de deur uit. De 45-jarige man krijgt vijftien dagen cel voor het dealen in methadon. Die straf heeft hij in voorarrest al uitgezeten.
De 24-jarige krijgt 180 dagen cel, waarvan 130 voorwaardelijk voor het dealen van hasj. Ook wordt hij gestraft omdat hij zijn buurman van drugs voorzag. Daarnaast krijgt hij een taakstraf van 180 uur en moet hij zo'n 4.000 euro aan de Staat terugbetalen. Dat bedrag zou hij hebben verdiend met de handel in hasj.