Containerschepen varen ook tijdens storm langs omstreden vaarroute

Ondanks de storm hebben containerschepen zondag de omstreden zuidelijke vaarroute boven de Waddeneilanden gebruikt. Dat blijkt uit gegevens van de website marinetraffic.com.
Op verzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid krijgen schepen die boven de Wadden langs willen varen dagelijks een waarschuwing van de kustwacht. Vaartuigen met een lengte vanaf driehonderd meter en een breedte van veertig meter kunnen door een combinatie van getij, golven en wind de zeebodem raken, met alle gevolgen van dien.
De waarschuwing is ingesteld na het ongeluk met de MSC Zoe, dat gebruik maakte van de zuidelijke vaarroute. Het schip verloor in slecht weer honderden containers.

Actief waarschuwen

Boven de Wadden is een noordelijke en een zuidelijke vaarroute. Als er golven hoger dan vijf meter zijn neemt de Nederlandse Kustwacht contact op met schepen die de ondiepere zuidelijke route willen varen. 'Die worden dan geadviseerd diepere wateren op te zoeken. Het is een advies. Maar als er iets mis gaat dan hebben ze wel wat uit te leggen', zegt woordvoerder Ron Corstanje.
Als er iets mis gaat dan hebben ze wel wat uit te leggen
Ron Corstanje - Woordvoerder van de Nederlandse Kustwacht
Dit weekend is één schip actief benaderd en verzocht om diepere wateren op te zoeken. Maar in overleg met de loods heeft het schip besloten om toch de zuidelijke route te varen. Volgens de schipper was de noordelijke route nog onstuimiger, zo liet hij de Kustwacht weten.

Opal Leader

Scheepvaart-liefhebbers viel op dat sommige schepen 'afwijkende manoeuvres' maakten. Waarom het schip de Opal Leader afweek van de route, is niet bekend bij het Kustwacht Centrum in Den Helder.
Wel is er bij het Kustwacht Centrum een melding binnengekomen van het schip Grand Vega. Het vaartuig vervoert auto's maar is momenteel leeg. De kapitein besloot vanwege het slechte weer niet door te varen.
Burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog wil ook graag weten hoe de situaties met schepen verlopen is zondag tijdens de storm. Ze heeft contact opgenomen met Rijkswaterstaat en de Kustwacht. De gemeente Schiermonnikoog pleit er al langer voor dat er niet meer gevaren wordt op de zuidelijke route, boven Schier.

Verbod

Ook D66 en de ChristenUnie willen een noodwet waarin verboden wordt de zuidelijke vaarroute boven de Waddeneilanden te bevaren. De minister liet weten hier nog niks voor te voelen. Mocht uit onderzoek naar de MSC Zoe wel blijken dat dit nodig is, dan onderneemt de minister stappen. Dit onderzoek loopt nog.