Dijkdoorgangen bij Delfzijl gesloten vanwege hoog water (update)

De doorgangen in de dijk - coupures - bij Delfzijl zijn gesloten vanwege hoog water. Rond het middaguur is de verwachte waterstand drie en een halve meter boven NAP.
Dat is een halve meter boven de grens die de waterschappen hanteren.

Haven gesloten

De haven van Delfzijl gaat vanwege de hoge waterstand tijdelijk dicht. Het wegverkeer wordt met borden omgeleid tot het water voldoende is gezakt en de wegen weer vrij zijn.

'Altijd spannend'

'Het is altijd spannend, het blijft water', zegt Jacqueline Straathof van hotel Boegschroef, dat langs de kade in Delfzijl ligt. 'Ze zeggen nu wel dat we droge voeten houden, maar je weet nooit wat het gaat doen. Als het stijgt tot ongeveer vier meter, wordt het wel heel spannend.'

Water op de kades

'Ik verwacht wel dat de kades met een centimeter of vijf, tien zullen onderlopen', zegt Harold van Oosten van waterschap Noorderzijlvest.

Tot wanneer?

Wanneer de coupures weer opengaan, is nog niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk is dat maandagmiddag rond 16:00 uur. Het hangt af van het moment waarop het waterpeil voldoende gezakt is en de weg vrij van water. 'We wachten in elk geval tot het peil is gedaald tot onder de twee meter tachtig', zegt Van Oosten.
Ook maandagnacht moeten de coupures mogelijk weer dicht, maar zekerheid daarover is er nog niet.
Hoog water in Delfzijl (Foto: Elwin Baas/RTV Noord)

Springtij

In de nacht van dinsdag op woensdag wordt springtij verwacht. 'Mogelijk dat ze dan ook weer dichtgaan.'
Als de waterstand verder stijgt, tot drie meter tachtig, gaan de waterschappen ook de zeedijken inspecteren. Dat was vanwege de 'gunstige' windrichting nu niet nodig.
'De storm van dit weekend was aflandig. Als die pal op de kust staat, wordt het een ander verhaal', zegt Van Oosten namens het waterschap.
Dit artikel is aangevuld met quotes van Jacqueline Straathof en Harold van Oosten