Klooster Ter Apel krijgt stuk van Twaalf Apostelenboom terug

Schenker René Kriek
Schenker René Kriek © S. Schomaker
Museum Klooster Ter Apel heeft een deel van zijn oude Twaalf Apostelenboom teruggekregen.
GroenLinks-raadslid René Kriek heeft een stuk van de monumentale boom die in 2007 bij een storm omwaaide, aan het museum geschonken.

Heilig verklaard

De Twaalf Apostelenboom is vermoedelijk nog geplant door de oorspronkelijke bewoners van het klooster, de Kruisheren van de orde van het Heilige Kruis. Vele kunstenaars, onder wie Johan Hemkes, hebben er kunstwerken aan gewijd.
Op een ets van Hemkes uit 1926 is te zien dat de boom er toen al slecht uitzag. Hij was ooit geknot en vervolgens groeiden er twaalf nieuwe takken aan. Die zouden de twaalf apostelen vertegenwoordigen, waardoor de boom min of meer heilig werd verklaard.

Takken te lang

Daarna is de boom niet meer goed gesnoeid. De takken werden te lang en de boom scheurde langzaam uit elkaar. Regenwater liep in de stam en de boom begon te rotten. Vermoedelijk was de boom zo'n 500 jaar oud toen hij omwaaide bij een storm in de nacht van 28 op 29 december 2007.
Kriek was net in Ter Apel komen wonen, toen de monumentale boom omviel. 'Ik zag een mooi stuk hout liggen en ik realiseerde me hoe bijzonder dat was', zegt hij. 'Ik heb het meegenomen en behandeld met anti-houtwormmiddel om het goed te conserveren.' Jarenlang heeft het stuk boom in de schuur van Kriek gelegen en nu heeft hij het dus geschonken aan het museum.

Nakomelingen

Overigens benadrukt Kriek dat de oude Twaalf Apostelenboom niet dood is. 'Ik hoor mensen vaak zeggen: 'Jammer dat die boom weg is', maar de wortels van de boom zijn uitgelopen, dus hij is er nog gewoon.'
Eigenlijk zijn er twee Twaalf Apostelenbomen, want voor de storm in 2007 waren er enten genomen van de boom. In 2015 is één ent naast het klooster geplant, vlak bij de plek waar de oude boom stond.