Henk Kuipers: 'Zaak tegen No Surrender wordt onterecht bestempeld als megazaak'

Henk Kuipers
Henk Kuipers © Jos Schuurman/FPS
Oud No Surrender-voorman Henk Kuipers (55) uit Emmen vindt dat het Openbaar Ministerie de zaak tegen de inmiddels verboden motorclub in de pers onnodig opklopt tot een 'megazaak'.
De zaak begon eind juni met vier andere kopstukken van de motorclub. Voor de hele zaak waren twaalf dagen uitgetrokken. 'Nu wordt mijn zaak in een paar dagen erdoor gejast. Hier blijft niets van over', zei Kuipers tijdens de zitting.

Uitgesteld

De zaak van Kuipers is enkele keren uitgesteld vanwege de ziekte van zijn advocaat en een buikhernia bij hemzelf. Kuipers wordt twaalf strafbare feiten verweten, waaronder het leidinggeven aan een criminele organisatie.

'Onzinverhalen'

Vorige week dinsdag werden vijf feiten aan de oud-captain voorgelegd. Hij ontkende grotendeels. Vandaag bleef hij ontkennen. De aangiftes die tegen hem zijn gedaan, noemt hij 'onzinverhalen' of hij zegt dat hij de slachtoffers niet kent.

'Ik doe niet aan mishandeling'

De man erkent dat clubleden destijds goedschiks of kwaadschiks uit de club werden gezet. Goedschiks of met 'good standing' als ze als vrienden uit elkaar gingen; kwaadschiks of met 'bad standing' als de verhouding vertroebeld was. 'Maar er vielen nooit klappen. Ik doe niet aan mishandeling. Ik heb alleen mensen knock-out geslagen tijdens sport, in de ring', zei Kuipers.
Kuipers moet vanmiddag als getuige optreden in de zaak van medeverdachte Theo ten V. uit Klazienaveen. Volgens de planning komt het Openbaar Ministerie op 5 maart met een eis.