Burgemeester Schier: 'Zorgelijke situatie, sluit de vaarroute bij slecht weer'

Op de Waddeneilanden houden ze hun hart vast nadat dinsdag bekend werd dat het schip OOCL Rauma, voor zover bekend, vijf containers verloor.

'Wij zijn hier totaal niet blij mee. Dit is een bevestiging van onze zorgen voor een nieuwe ecologische ramp met containers', zegt burgemeester Ineke van Gent van de gemeente Schiermonnikoog.

'Ik heb vanmiddag contact gehad met Rijkswaterstaat en de Kustwacht. We weten nu dat er waarschijnlijk uit één open container papier drijft. We wachten af of er spullen op het eiland aanspoelen', vertelt Van Gent. Morgen wordt het strand verkend.

Route staat ter discussie

43 kilometer boven Ameland op de omstreden zuidelijke vaarroute langs de Waddeneilanden verloor het schip een deel van de vracht. Er is veel discussie over de route. De MSC Zoe verloor er begin vorig jaar honderden containers. Sindsdien krijgen kapiteins een waarschuwing van de Kustwacht en advies om bij slecht weer uit te wijken naar dieper water en de noordelijke route te nemen.

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid waarschuwde in november dat de zuidelijke vaarroute voor grote containerschepen gevaarlijk is. Ongunstige wind- en golfcondities en getijden kunnen leiden tot het kantelen en slingeren van schepen.

Buitenland waarschuwt niet

'Alleen schepen die vanuit Nederlandse havens vertrekken krijgen een actieve waarschuwing en een dringend advies. Maar dit schip komt uit Finland en heeft deze waarschijnlijk niet gekregen. Dat gebeurt niet in de buitenlandse havens. Dat moet echt anders', zegt Van Gent.

Ook vindt ze dat het geen dringend maar een dwingend advies moet zijn. 'Wat ons betreft wordt de zuidelijke route bij slecht weer gesloten. Wij maken ons zorgen over een nieuwe containerramp'.

Er kan zomaar wat gebeuren. Dat is vanmiddag wel weer gebleken
Ineke van Gent - burgemeester Schiermonnikoog

Ze wil dat de minister afspraken gaat maken met Europese landen zodat het advies ook bij buitenlandse schepen terecht komt. 'Als Waddenburgemeesters zijn wij al tien jaar bezig met dit onderwerp. Het moet echt beter geregeld worden', stelt Van Gent.

Ook wijst ze erop dat er in de Tweede Kamer partijen zijn die de route liever gesloten zien bij slecht weer. ChristenUnie en D66 pleitten hier onlangs tevergeefs voor.

'Bij een zuidwestenwind, zoals nu, is er iets minder risico op hoge golven maar de wind kan zomaar draaien. En er kan zomaar wat gebeuren. Dat is vanmiddag wel weer gebleken. Dat schepen containers verliezen moet echt voorkomen worden', zegt Van Gent. 'Dit is weer ontzettend vervelend voor de Waddeneilanden.'

Meldingen van bolletjes

Volgens de burgemeester heeft het springtij van vandaag er al voor gezorgd dat er weer troep van de MSC Zoe is aangespoeld. Er zijn wederom meldingen gedaan van piepschuimbolletjes. 'De kosten van dat opruimen gaan we natuurlijk verhalen op de rederij', zegt Van Gent.

De gemeente Het Hogeland houdt ook een oogje in het zeil. Die kreeg vorig jaar, net als Schiermonnikoog, te maken met veel troep verspreid over de kustlijn.

Lees ook:

- Opnieuw verliest schip containers boven Waddeneilanden
- Containerschepen varen ook tijdens storm langs omstreden vaarroute

Meer over dit onderwerp:
natuur containerramp Schiermonnikoog
Deel dit artikel:

Recent nieuws