Flitspalen Emmaviaduct leveren 2,3 miljoen euro op

Een flitspaal
Een flitspaal © Jos Schuurman/FPS
Ben je vorig jaar geflitst op het Emmaviaduct? Wellicht verzacht dit het leed: je bent niet de enige.
De twee flitspalen in de stad Groningen tussen het Julianaplein en de binnenstad slingerden vorig jaar in onze provincie wederom de meeste automobilisten op de bon, blijkt uit jaarcijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Meer dan twee jaar geleden

Op het Emmaviaduct reden vorig jaar 38.809 automobilisten te hard. Dat zijn ongeveer vier bestuurders per uur. De flitspalen blijken nog productiever dan in 2018: toen lag het aantal boetes ruim 1.700 lager.

Opbrengst

Volgens het CJIB is het lastig te zeggen hoeveel een flitspaal gemiddeld opbrengt, omdat bij sommige mensen hun boete wordt kwijtgescholden. Ook loopt het boetebedrag soms op door bijvoorbeeld een aanmaning. Daarom gaat het incassobureau uit van een gemiddeld boetebedrag van 60 euro, gebaseerd op landelijke cijfers.
Dat zou betekenen dat de flitspalen op het Emmaviaduct ruim 2,3 miljoen euro opleveren voor de staatskas.
Het Emmaviaduct in de binnenstad. (Foto: Google Street View)

Tweede en derde plek gaan naar...

De flitspaal op de N33, ter hoogte van Siddeburen, richting Veendam leverde vorig jaar 10.075 boetes op. De flitspaal staat daarmee provinciaal gezien op de tweede plek. Op de N360 richting Ten Boer werden vorig jaar 8.624 automobilisten geflitst: goed voor een derde plek in de lijst.

Vaakst door rood

Het CJIB bracht ook in kaart waar automobilisten het meest door rood reden. Dit gebeurde het vaakst, 1.681 keer, bij de verkeerslichten aan de Europaweg en het Damsterdiep in Stad.

Landelijk

Het totaal aantal verkeersboetes daalde landelijk van bijna 9,2 naar 8,3 miljoen. Overtreders zijn vooral minder vaak gesnapt door flitspalen en andere technische middelen. De politie zette wel vaker weggebruikers aan de kant.