Bepaalt het lot straks weer of je een studie mag doen?

De Hanzehogeschool in Groningen staat niet afwijzend tegenover de ideeën van het kabinet over de terugkeer van loting bij populaire studies.
Sinds jaar en dag geldt voor studies als bijvoorbeeld geneeskunde een beperking op het aantal studenten dat wordt toegelaten; de zogenaamde numerus fixus.
Zelf bepalen
Vroeger bepaalde loting wie aan deze studie mocht beginnen; in 2017 is dat vervangen door decentrale selectie. Dat betekent dat onderwijsinstellingen zelf mogen bepalen wie ze toelaten.
Vaak moeten aankomende studenten motivatiebrieven schrijven of extra testen doen. Dit heeft volgens minister Van Engelshoven tot gevolg dat laatbloeiers of kinderen uit kansarme gezinnen niet door de selectie heenkomen.
Laten we mensen met niet de beste cijfers een kans geven
Combinatie
Bestuursvoorzitter Henk Pijlman van de Hanzehogeschool ziet wel wat in de combinatie van de twee systemen. 'Een groot deel via decentrale selectie. Die moet je dan zo inrichten dat mensen met veel geld niet een brief door anderen laten schrijven bijvoorbeeld. En dan is er een categorie aanvullend die gaan loten.'
Wat zou het oplossen? 'Dat mensen met niet de beste cijfers toch een kans hebben. Laten we die dan de kans geven een deel van de plekken via loting in te vullen.'
Populairste studies
Bij de Hanzehogeschool gaat het volgend studiejaar om de opleidingen fysiotherapie, verpleegkunde, Toegepaste Psychologie, Mondzorgkunde en Medisch Beeldvormende Radiotherapeutische Technieken.
De Rijksuniversiteit Groningen laat weten de voorstellen 'met belangstelling te volgen'. De opleidingen met een fixus zijn geneeskunde, International Business, Kunstmatige Intelligentie, Psychologie, Tandheelkunde en International Relations and International Organization.