Griepepidemie uitgebroken, ook in Groningen meer mensen ziek

Een vrouw op bed met griep
Een vrouw op bed met griep © ANP
Ook in onze provincie neemt het aantal mensen met griep toe. Dat zegt de GGD Groningen naar aanleiding van het nieuws dat er nu officieel sprake is van een griepepidemie in ons land.
Afgelopen week gingen landelijk 68 op de 100.000 mensen met griepachtige klachten naar de huisarts, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Daarmee kwam het aantal voor de tweede achtereenvolgende week boven de grens voor een griepepidemie. Die grens ligt op 58 op de 100.000 mensen. Bij 40 procent van de mensen bij wie huisartsen monsters afnamen, werd het influenzavirus gevonden dat de griep veroorzaakt.

Meer Groningers ziek

De GGD kon woensdagmiddag geen precieze cijfers geven hoeveel mensen in onze provincie ziek zijn, maar zegt wel dat het beeld in Groningen het landelijke beeld volgt.
'Hier stijgt het aantal patiënten met griep dus ook. Wij baseren ons daarbij op informatie van de laboratoria en huisartsen in onze provincie', zegt GGD-arts infectieziektenbestrijding Jossy van den Boogaard.
Wie weet wordt het dit seizoen een milde epidemie
Jossy van den Boogaard - GGD-arts

Epidemie is laat

De griepepidemie valt dit jaar later dan gebruikelijk. Meestal begint de epidemie in december of januari, nu dus medio februari.
'Dat het zo laat op gang komt, heeft wellicht te maken met de lage buitentemperatuur. Wie weet wordt het dit seizoen ook een milde epidemie, maar dat is nog even afwachten', stelt Van den Boogaard.
De afgelopen tien jaar duurden de griepepidemieën gemiddeld dertien weken, vorig jaar was dat zelfs veertien weken.

Influenzavirus

De 'echte' griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Typisch hiervoor is zeer plotselinge koorts die kan oplopen tot 39 graden of hoger.
Naast het influenzavirus kunnen ook andere luchtwegvirussen voor griepachtige klachten zorgen, zoals het rhinovirus, RS-virus en enterovirus. Deze virussen zorgen voor klachten als een loopneus, keelpijn, hoofdpijn, hoesten en soms koorts. Vaak zijn de klachten milder dan bij 'echte' griep.