Staatsbosbeheer mag werkschuur in Peebos gaan uitbreiden

De werkschuur in Peebos
De werkschuur in Peebos © Jan Been/RTV Noord
Staatsbosbeheer kan de plannen voor de vernieuwing en uitbreiding van de werkschuur aan de Peebos in Opende gaan uitvoeren.
De daarvoor benodigde bestemmingsplanwijziging kreeg woensdagavond tijdens het raadsoverleg de zegen van de voltallige gemeenteraad van Westerkwartier.

Multifunctioneel gebouw

In het plan wordt de werkschuur omgebouwd tot een multifunctioneel gebouw, waarin ook gehandicaptenorganisatie De Zijlen, Reclassering Nederland, de gemeente Westerkwartier en theetuin Het Blotevoetenhof een plek krijgen.
De huidige werkschuur is te klein om al die organisaties en mensen te kunnen herbergen. Naast de verbouwing van de werkschuur komt er een aparte parkeerplaats voor de medewerkers.

Kwetsbare inwoners

In en rond de werkschuur doen kwetsbare inwoners van Westerkwartier werkritme en werkervaring op en vinden re-integratie trajecten plaats. De betrokken partijen willen de samenwerking verder uitbreiden en meer mensen begeleiden.
Daarvoor is in het gebouw meer ruimte nodig voor onder meer een kantine, kantoorruimte en opslag.

Bijzondere plek

Alle fracties waren het er over eens dat het gaat om een bijzondere plek, waar toerisme, recreatie en verschillende sociale projecten en instellingen elkaar ontmoeten. Volgens Rianne Vos van de PvdA moet de gemeente Westerkwartier trots zijn op wat er in de Peebos gebeurt. Henk Bakker van GroenLinks pleitte ervoor dat het goede werk dat in en bij de werkschuur wordt verricht wordt voortgezet.
Over twee weken wordt de wijziging van het bestemmingsplan definitief vastgesteld door de gemeenteraad.