Grijpskerk lijkt 25 koopwoningen te mogen bouwen

De Meindertsma-locatie: nu nog weiland, straks 25 woningen
De Meindertsma-locatie: nu nog weiland, straks 25 woningen © Google Streetview
De gemeenteraad van Westerkwartier maakt de weg vrij voor de bouw van vijfentwintig koopwoningen in Grijpskerk. De woningen worden gebouwd op de zogenoemde Meindertsma-locatie aan de oostkant van het dorp.
Woensdagavond tekende zich tijdens het raadsoverleg van de gemeenteraad van Westerkwartier een meerderheid af voor de benodigde bestemmingsplanwijziging.

Nu nog een weiland

Het nieuwbouwplan omvat de bouw van vrijstaande en halfvrijstaande woningen op wat nu nog een weiland is in de hoek van de Groningerstraatweg en de Bindervoetpolder (de provinciale weg N388).
Het nieuwbouwplan voorziet in de behoefte van veel inwoners van Grijpskerk die in het eigen dorp een woning zoeken.

Hoge prijzen

Zorgen waren er bij verschillende fracties over de hoge prijzen van de te bouwen woningen. 'Leidt dat er toe dat we daarmee potentiële kopers van buiten Grijpskerk lokken en dat de doorstroming in het dorp, wat we graag willen, niet op gang komt?', vroeg Rianne Vos van de PvdA zich af.
Ook over de geluidsbelasting op zeker dertien nieuwbouwwoningen die vlakbij de provinciale weg liggen hadden verschillende partijen hun zorgen. Wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi verzekerde de partijen dat de projectontwikkelaar verplicht is de kopers daarvan op de hoogte te stellen.

Drie bezwaren

Tegen het plan waren drie bezwaren ingediend door omwonenden. Zij vrezen onder meer verlies van woongenot door verkeers- en geluidsoverlast, onveilige verkeerssituaties en verlies van uitzicht. Verschillende fracties toonden begrip voor de zorgen van de omwonenden. De wethouder zegde toe met hen in gesprek te gaan.
Over veertien dagen neemt de gemeenteraad van Westerkwartier een definitief besluit over het bestemmingsplan.