Vissers bezorgd na containerramp met OOCL Rauma

Vissers maken zich zorgen over de overboord geslagen containers van containerschip OOCL Rauma. Ze vrezen voor de veiligheid van kottervissers en bovendien kan de inhoud van de containers volgens de vissers zorgen voor schade.

OOCL Rauma verloor dinsdag boven Ameland zeven containers.

De Coöperatieve Visserij Organisatie (CVO), het Nationaal Overleg Visafslagen (NOVA) en de Visfederatie zijn dinsdag op de hoogte gesteld door de Kustwacht. De organisaties hebben daarop direct een calamiteitenplan opgesteld.

Gebied uit veiligheid mijden

Volgens Kees van Beveren van de CVO is het een geluk bij een ongeluk dat de kotters al enkele dagen aan wal liggen vanwege het weer. Als de vissers wel uitvaren kunnen ze niet overal vissen.

'Helaas moeten wij onze vissers adviseren om het gebied vanwege de veiligheid te mijden. Daardoor lopen ze vangsten en dus inkomsten mis. Dat is zuur, ruim een jaar na de containerramp met MSC Zoe', aldus Van Beveren.

MSC Zoe

Het verbaast Van Beveren dat er zo kort na de ramp met MSC Zoe er weer containers overboord vallen bij onstuimig weer. 'Onze vissers vissen nog steeds troep uit de containers van de MSC Zoe op.' Hij hoopt ook dat er nieuwe regels komen voor het varen in de zuidelijke vaarroute.

Eind vorig jaar klaagden vissers uit Zoutkamp al dat ze regelmatig kapotte netten bovenhaalden, De netten blijven volgens de vissers regelmatig haken aan de containers die na de containerramp met MSC Zoe nog in zee liggen.

Lees ook:

- 'Het had anders kunnen aflopen als we er niet snel bij waren geweest'
- Wat moet er gebeuren met de zuidelijke vaarroute boven de Wadden?

Meer over dit onderwerp:
containerramp AMELAND
Deel dit artikel:

Recent nieuws