Appingedam heeft tweehonderd extra wisselwoningen nodig

Een aantal wisselwoningen
Een aantal wisselwoningen © Martin Drent/RTV Noord
In Appingedam moeten nog zeker tweehonderd wisselwoningen komen voor de versterking. De gemeente dringt bij de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) aan op tempo.
De huizen zijn bedoeld voor mensen die tijdelijk hun woning uit moeten vanwege de versterking of sloop en nieuwbouw van hun huis.

Ruimte tekort

Wethouder Annalies Usmany (Lokaal Belang Eemsdelta) kan nog niet zeggen waar de wisselwoningen gaan komen. Uit een eerste analyse is gebleken dat er op dit moment een tekort is aan ruimte om de huizen te plaatsen.
Daarom kijkt de NCG naar alternatieven, waaronder het tijdelijk verhuren van corporatiewoningen of het geven van een vergoeding. Daarmee kunnen bewoners zelf elders onderdak regelen, bijvoorbeeld op een vakantiepark.

Honderden huizen gesloopt

Vooral in de wijk Opwierde moeten de komende jaren veel mensen verhuizen. Alleen al in Opwierde-Zuid gaan bijna vierhonderd huizen tegen de vlakte. De sloop en herbouw is onlangs begonnen.

In gesprek

Niet alleen Appingedam, maar ook andere gemeenten verwachten een tekort aan wisselwoningen. De NCG gaat nog deze maand met de gemeenten om tafel.