Tien krakers Akerkstraat staan vandaag voor de rechter (update)

Het gekraakte pand werd uiteindelijk ontruimd
Het gekraakte pand werd uiteindelijk ontruimd © 112 Groningen
Tien mensen die afgelopen najaar betrokken waren bij de kraak van een pand aan de Akerkstraat in Groningen staan vrijdag voor de rechter.
De verdachten waren betrokken bij de kraak van het pand aan de Akerkstraat tussen zondag 29 september 2019 en donderdag 3 oktober 2019.

Aandacht voor woningnood

Ze deden dat naar eigen zeggen om aandacht te vragen voor woningnood onder studenten. Aan de buitenzijde van het pand hingen ze een spandoek met de tekst 'We can't live on waiting lists', in het Nederlands vertaald als 'We kunnen niet op wachtlijsten wonen'.

Ontruiming

Pandeigenaar Henk Heijkens reageerde woest toen hij hoorde zijn pand gekraakt werd. De kraak duurde niet lang: na enkele dagen besloot burgemeester Schuiling het kraakpand te ontruimen. Reden daarvoor was dat het pand van binnen onveilig leek te zijn. Kraken is bovendien sinds 2010 verboden.
Op de avond van de dag dat het pand gekraakt werd gaf locoburgemeester Mattias Gijsbertsen ook al het bevel om het pand te ontruimen. Dat gebeurde toen niet omdat wegens de invallende duisternis de veiligheid op het spel zou staan.

Update: geldboetes geëist

De officier van justitie eiste tijdens de zitting een geldboete van 300 euro voor negen van de tien verdachten. Eén kraker hoorde een boete van 400 euro eisen, omdat zij een busje pepperspray bij zich droeg toen ze op 3 oktober bij de ontruiming werd gearresteerd.
De advocaten van de verdachten eisen vrijspraak. Reden daarvoor is onder andere dat de advocaten de ontruiming niet terecht vonden. Die had volgens de advocaat van negen van de tien verdachten onder andere schriftelijk aangekondigd moeten worden.
De rechter doet vrijdagmiddag rond 13.30 uur uitspraak.