Klokken Martinitoren dinsdag verwijderd, als storm Dennis meewerkt

Het herstel van de vier uurwerken van de Martinitoren in Stad begint komende week. Dinsdag worden de wijzerplaten gedemonteerd en onder begeleiding van alpinisten naar beneden gehaald.

Dat gebeurt volgens een gemeentewoordvoerder wel op één voorwaarde: 'Storm Dennis moet gaan liggen. Het mag namelijk niet harder waaien dan windkracht 4 á 5, anders is het te gevaarlijk.'

Versleten tandwielen

Verschillende wijzerplaten van de Martinitoren weigerden de afgelopen tijd dienst. Uit onderzoek van de gemeente Groningen blijkt dat het binnenwerk hersteld moet worden.

'De asjes en de tandwielen zijn na bijna veertig jaar versleten', meldt de gemeente. 'Ook het bladgoud moet opnieuw worden aangebracht. Daarnaast wordt ook de verlichting onder handen genomen. Dit wordt vervangen door ledverlichting.'

Onderdelen per katrol

De alpinisten gaan dinsdag overigens niet zelf via het touw heen en weer. Alleen de onderdelen gaan via een katrol met een afstandsbediening naar beneden. De demontage neemt vervolgens ongeveer een week in beslag. De onderdelen worden hersteld door een klokkengieterij in Noord-Brabant.

Vanaf 5 mei worden de uurwerken weer gemonteerd op de vier zijkanten van de Martinitoren. Dit neemt volgens de gemeente ongeveer twee weken in beslag.

De klokken van de toren blijven in afwezigheid van de uurwerken wel luiden.

Lees ook:

- Drie maanden niet klokkijken op de Martinitoren door groot onderhoud

Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws