RUG en Hanzehogeschool: Geen Iraanse hackers op onze systemen

Het Academiegebouw van de RUG
Het Academiegebouw van de RUG © Marco Derksen/Flickr Creative Commons
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zegt niet aangevallen te zijn door hackers uit Iran. 'We hebben deskundigheid in eigen huis om dat te checken', aldus woordvoerder Jorien Bakker van de RUG.
Ook de Hanzehogeschool ontkent dat Iraniërs zijn binnengedrongen in hun systemen.
De NOS meldde vrijdag op basis van onderzoek door accountantskantoor PwC dat hackers in Iraanse overheidsdienst zijn binnengedrongen bij drie universiteiten en een hbo-instelling in Nederland. PwC is ook actief op het gebied van cybersecurity.

Kennis

Volgens PwC zijn de Iraanse hackers uit op academische kennis. Ook zitten ze achter inloggegevens van studenten aan, zodat er in Iran kan worden ingelogd in de systemen van de onderwijsinstellingen. Om op die manier bij de onlinebibliotheek te komen.
Zo kan de Iraanse overheid studenten in eigen land voorzien van kennis die door de sancties tegen dat land niet beschikbaar is.
Het gaat volgens PwC om een wereldwijde campagne van de Iraniërs, met een focus op de westerse wereld. De afgelopen twee jaar zouden aanvallen zijn voorbereid op honderden universiteiten in 33 landen.
Het is niet bekend welke universiteiten en hbo-instelling wel zijn aangevallen.