Waterbedrijf Groningen gaat laatste loden leidingen opsporen

Waterbedrijf Groningen gaat samen met negen andere Nederlandse waterbedrijven samenwerken om de laatste loden leidingen op te sporen en te vervangen.

Naar schatting hebben 1.500 aansluitingen in het land nog loden leidingen. Hoeveel dat er in onze provincie zijn, is niet duidelijk. De operatie begint binnenkort, meldt de NOS.

Volgens brancheorganisatie Vewin zijn vrijwel alle bekende loden leidingen in het verleden vervangen, op een aantal lastige stukken na. Deze liggen veelal onder stoepen of tuinen, dus de vervanging moet afgestemd worden met de bewoners.

'Geen extra werk'

Waterbedrijf Groningen heeft ongeveer 5.100 kilometer aan waterleidingen in onze provincie. Tot 2005 zijn 273.000 oude aansluitingen vervangen.
'We gaan tijdens onze gebruikelijke bezoekjes bij mensen thuis strenger controleren op de loden leidingen', vertelt woordvoerder Eveline Corbeel. 'Dus dat levert ons geen extra werk op.'

Het afgelopen jaar kwam het slechts twee keer voor dat het waterbedrijf tijdens een controle loden leidingen tegenkwam.

Verantwoordelijkheid

Medewerkers van Waterbedrijf Groningen komen wel eens huizen tegen waarin de leidingen tot aan de meter zijn vervangen. Toch kunnen er op andere plekken in het huis nog loden leidingen verscholen liggen, zegt Corbeel. 'Alles binnenshuis is de verantwoordelijkheid van de huiseigenaar.'

Hoe gevaarlijk is lood?
Lood in drinkwater is zelfs in kleine hoeveelheden al erg schadelijk voor de gezondheid. Bij zuigelingen en kinderen tot 7 jaar kan het blijvende hersenschade veroorzaken. Voor volwassenen kan lood leiden tot een verhoogde hartslag en nieraandoeningen.

Zo kun jij controleren of je loden leidingen in huis hebt:

Lees ook:

- CDA wil onderzoek naar loden waterleidingen in Groningse scholen en crèches
- Zo check jij of je gevaarlijke loden waterleidingen hebt

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws