Zeehondenvirus steekt ook hier kop op

PIETERBUREN - Het is zeker dat het gevreesde zeehondenvirus ook in het Nederlandse deel van de Waddenzee de kop opgestoken heeft.
De officiele uitslagen van de tests op een tiental zieke dieren hebben dat aangetoond. Woensdagmiddag rond twee uur maakt het ministerie van Landbouw de resultaten bekend. Tot nu toe wil niemand een toelichting geven.
Ook vandaag zijn er alweer zieke dieren op het wad gevonden, onder meer op Ameland en Texel. De dieren hebben het benauwd en dat wijst ook op het virus.
De zeehondenziekte heeft de afgelopen periode een ware slachting aangericht onder de zeehondenpopulaties van Zuid-Zweden en Denemarken.
De hoop was dat het virus niet naar het Nederlandse deel van het Wad zou overslaan, maar dat is nu toch gebeurd. Lenie 't Hart van de Zeehondencrêche is niet blij met de uitbraak. Zij heeft al veel dode of doodzieke zeehonden op moeten halen.
De zeehondenpopulatie ligt rond de 450.000 dieren. Als het virus, net als in Denemarken, in alle hevigheid doorzet, is een slachting onder de zeehonden niet onaannemelijk.
De dieren in de crêche zijn al gevaccineerd en nieuwe dieren krijgen vanzelfsprekend ook een vaccin.